Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище сред природата в село Гудевица е българският претендент за отличие на Европарламента

БНР Новини
Евродепутатът Андрей Ковачев връчи Гражданската награда на Европейския парламент, присъдена на Народно читалище „Бъдеще сега 2006” с ръководител Теодор Стойчев. Гост на официалната церемония бе президентът Росен Плевнелиев.
Снимка: БГНЕС

Общо 47 са лауреатите от 28-те държави-членки на ЕС, избрани да участват в общоевропейската церемония за връчване на ежегодната Гражданска награда на Европейския парламент. Тя се провежда в Брюксел на 14-15 октомври. Българският лауреат за престижното отличие е Народно читалище „Бъдеще сега 2006” в село Гудевица. Неговият екип е създал „Училище сред природата”. Отличени са за приноса им към по-добро взаимно разбирателство между хората на местно ниво, а също и за постижения в областта на културата и образованието.

Народно читалище „Бъдеще сега” в Родопите е с екип от професионалисти в сферата на неформалното образование. Той включва млади, търсещи, позитивни хора. През годините те са обучили над 600 деца от различни краища на страната ни.

Гост на церемонията в София по връчването на приза за европейски гражданин на ЕП беше президентът Росен Плевнелиев. Ето как той определи ролята на наградата и приноса на тазгодишния носител за позитивна промяна в обществото ни:

Няма човек у нас, който да не се гордее с една от-най старите ни просветни институции – българските читалища. Техният модел е уникален, няма го никъде по света. Читалищата са се превърнали в център на народната култура и традиции.Тези уникални средища на просветата, възникнали преди повече от 150 години, са най-яркото доказателство за любовта към познанието, те са пазител на творчество и съзидание, на българския дух. Именно така действа Народно читалище „Бъдеще сега“. Много се гордеем, че те са тазгодишният лауреат за Европейски гражданин на годината от България. С прекрасната инициатива „Училище сред природата“ в смолянското с. Гудевица, с привличането на стотици млади българи към идеята на доброволчеството, в читалището се възпитават търсещи и отворени към света млади българи. Хора, уверени във възможностите си, които се стремят към развитие на обществото, демокрация и човешки права.

Организатор и ръководител на читалище „Бъдеще сега 2006“ е Теодор Стойчев. Той е млад човек, зареден с оптимизъм и изпълнен с идеи, които биха подобрили живота на хората, особено в малките населени места. Според него всичко започва с образованието и възпитанието на децата и младежите, а след това добрият пример става модел за подражание сред възрастните. И още за читалището, наградите и живота в малките населени места:

Както първите читалища са се родили преди 150 години в България, така и ние смятаме, че с нашата дейност носим ново възраждане. То е необходимо и е важно да се случи в нашето общество. Искаме завръщане към ценностите, към културата, към традицията да се подкрепяме, да си помагаме и да бъдем хора, като в същото време се реализираме в днешния свят. Ние вярваме в промяната в образованието, тъй като то може да бъде много по-живо, много по-истинско и по-обогатяващо не само за децата, за учителите, но и за всеки участник в образованието и в обучението. За тези почти 10 години в с. Гудевица успяхме да трансформираме старата сграда на училището и читалището благодарение на стотици доброволци от цяла България и техния безвъзмезден труд. Строихме зидове на църкви и параклиси, оживихме тази махала, където в училището не бяха влизали деца повече от 30 години. Наградата, която получихме, е тъкмо за доброволците ни, тя е европейско признание за работата ни в сферата на образованието, за преосмисляне на нашите традиции и култура най-вече в живота на младите българи. Ние се гордеем с малките неща. Радваме се на резултатите, които постигаме при обученията, които сме организирали в Стара Загора, Бургас, Варна, Казанлък и т.н.. Организираме местни младежки академии за активизиране на гражданската позиция на младите хора. Но има и много по-малки неща, с които се занимаваме. Например обработваме малка градина, в която отглеждаме мурсалски чай, събираме дъждовна вода и като цяло се грижим за природата. По този начин даваме пример на местните хора как да бъдат добри стопани в града или селото. В Гудевица например провеждаме семинар с хора от цялата страна. Те дискутират как може да живеят в отдалечени райони и да отглеждат с биологични способи зеленчуци, да не оставят отпадък след тях, а да компостират всички остатъци от домакинството и земеделието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40