Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът Юнкер набира популярност в България

БНР Новини
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 2016 европейската икономика започна да се възстановява от голямата финансова криза през 2008. Независимо от това, процесът на възстановяване все още не е в степента, в която ние всички бихме искали да видим, заяви ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев по време на представянето в София на Европейския инвестиционен план в ЕС, известен като Планът Юнкер. Този план предлага системен подход към решаването на проблема с растежа на европейската икономика, заяви Огнян Златев и добави:

Липсата на предварително регионално разпределение на наличното финансиране предполага, че най-добре ще се възползват тези, които са най-активни и способни да предложат добрите проекти. Ето защо ЕК обединява усилията си с групата на Европейската инвестиционна банка и с българското правителство, за да помогне на българския държавен и частен сектор да бъдат поставени във възможно най-добрите условия и да се възползват от възможностите, които планът предоставя.

По думите на заместник министъра на финансите Карина Караиванова, основната цел на Европейския инвестиционен план е да мобилизира и активизира инвестиции от частния сектор:

Той е създаден с тази цел, защото след последната финансова и дългова криза в Европа публичният сектор има нужда да консолидира и намали размера на дълг и дефицит. Публичните инвестиции намаляват, което се дължи на спазването на пакта за стабилност и растеж. Това съвсем естествено довежда до насърчаването и мобилизирането на инвестициите от частния сектор.

В тази връзка сe идентифицират три пречки. Едната е, че проектите, които съществуват и имат нужда от финансиране, носят по-голям риск от този, който инвеститорите могат да поемат. Другата пречка е затрудненият достъп до финансиране и, на трето място, това са регулаторни и административни пречки. На практика планът Юнкер е съобразен с основните проблеми, с които се сблъскват инвеститорите.

Европейският инвестиционен план е структуриран в три стълба. Първият стълб е Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който се изгражда на основата на гаранция предоставена от Европейската комисия. Ресурсът се осигурява от ЕС и от Европейска инвестиционна банка и е в размер на 21 милиарда евро. Целта е да бъдат мобилизирани допълнително над 315 милиарда евро частни инвестиции, които да бъдат ангажирани в нови проекти. Досега са одобрени проекти в 22 държави, включително и в България. Вторият стълб включва изграждането на Европейския консултантски център и Европейски портал за инвестиционни проекти.

Основната идея на Европейския център за консултации (ЕЦК) е да помогне на различни предприемачи да подготвят технически проектите си така, че те да могат да бъдат реализирани по-бързо и качествено. ЕЦК представлява широко обхватна консултантска услуга, която помага на предприемачите да се справят с комплексните задачи свързани с проектното структуриране, управление и финансиране. Такива задачи например са организирането на тръжни документи или изготвяне на строгата последователност, в която да се случат проектните дейности с цел постигане на оптимални срокове и ефикасност при изпълнение на проектит, заяви Васил Георгиев - старши икономист в главна дирекция "Икономически и финансови въпроси към ЕК".

Третият стълб на плана Юнкер е свързан с адресиране на пречките пред инвестициите и създаване на пътна карта за премахване на специфични регламенти в отделни сектори, които пречат на инвеститорите.

Българската банка за развитие се включи в инициативата с готовност да предостави ресурс за съфинансиране на одобрени през ЕФСИ проекти в размер на 100 милиона евро. На своя сайт Министерството на финансите е осигурило отделен раздел, който дава пълна информация за плана Юнкер в трите му стълба. Министерството на финансите, от своя страна, се ангажира да събира и незавършени проекти и да ги свързва с Българската банка за развитие, която в резултат на подписан меморандум с ЕИБ е обучена и може да предоставя консултации за това на какъв етап е развитието на съответен проект и какви са шансовете му да бъде финансиран в рамите на ЕФСИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10