Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за детството или уроци за миналото

БНР Новини
Снимка: Георги Коларски

Какво му е необходимо на човек, за да открие свой собствен музей? Естествено, голяма доза ентусиазъм, любов към ретроавтомобилите, но не само това – Динко Кушев, който наскоро откри свой музей на социализма в родната му Пещера, иска да остави жив спомена за годините на своето детство. В бившето кино в града е подредил лъскави стари автомобили, които са били гордостта на социалистическото автомобилно производство.


Най-голям интерес предизвиква един от тях – “Чайка“, произведен преди повече от 40 години, оборудван с електрически стъкла и климатик.


Динко Кушев започва да събира автомобилите преди 5-6 години, но днес е подредил в музея си и много вещи от онова време. А по време на разходката покрай експонатите звучат български шлагери от 60-те, 70-те и 80-те години.


Това всъщност е моето детство. Тук имаме над 20 витрини, които са екран на онова време – най-различни предмети от бита, от техниката. Хората като ги видят си спомнят за тях и дори някои по-сантиментални са се просълзявали. Интересно им е, събужда у тях спомени от детството. Колкото и трудно да е било, хората си спомням с носталгия за него. Това време много ми харесва, макар че е било време на немотия, на трудности. Но в детството си тогава не сме го усещали. На нашите родители сигурно им е било много тежко. Сега вече, връщайки се назад, можем да дадем оценка за какво е ставало въпрос. Но всеки един строй си има своите плюсове и минуси.


Динко Кушев е подредил своята сбирка с много любов към всеки детайл. И се чувства горд, защото е успял да осъществи мечтата си, но и защото музеят се харесва на съгражданите му. Всички ме подкрепят – казва Динко Кушев.


Аз искам малко или много да я съхраня тази история и хората да имат какво да гледат. Много е важна и автентичната обстановка – намираме се в стар киносалон, автентичен, непокътнат от времето на комунизма. Над 15 години стоя празен и неизползван и сега му вдъхнахме нов живот.

Въпреки, че Динко Кушев се гордее с музейната си сбирка, споменът за миналото все пак му навява тъга. Не всичко беше лошо – признава той, и продължава:

В момента виждам един разпад на духовността в България. Няма ценности. Колкото и да се опитваме да ги видим у младите хора, у децата, подрастващите, няма ги. Трябва да се мисли повече в тази насока, тъй като цялата култура и възпитание на хората се развива в много неблагоприятна посока.

Снимки: carsofsocialism.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12