Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропагандният език в медиите ни е насочен срещу Европа и Америка, липсва критика срещу Русия

Доц. Боян Знеполски
Снимка: dnevnik.bg

Пропагандните материали в медиите са се увеличили трийсет пъти от лятото на 2013-а до края на м.г., според Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. В проучването си „Антидемократичната пропаганда в България” организацията посочва четири основни теми, чрез които бива атакувано съзнанието на хората: залезът на Европа; въздигането на Русия; продажните елити у нас; Съединените щати и НАТО като глобален хегемон и кукловод в световен план.

За да направят тези изводи, от фондацията най-напред изследвали 3000 сайта. И след като установили осем, в които пропагандата е най-голяма, проучили над 3000 публикации в тях. Оказало се, четирите основни теми присъстват най-масирано в агенция „ПИК”, списание „A-specto”, сайтовете „Гласове”, „Русия днес” и „Поглед инфо”, вестниците „Труд”, „Дума” и „Уикенд”. Не можем да кажем дали има някакъв единен център на тази пропаганда, коментира доц. Боян Знеполски, макар Европа нееднократно да посочи вече източника в лицето на Кремъл. Според социолога обаче има няколко големи опасности пред страната ни и те засягат най-вече членството ни в ЕС – заради системното девалвиране в медиите на европейските институции и цивилизационния ни избор, както и либералната ни демокрация.

Една от опасностите е целенасоченото дискредитиране на всякакъв вид елити – политически, икономически – продължава доц. Боян Знеполски. – Цел на пропагандата е също дискредитирането на гражданското общество – различни фондации и неправителствени организации биват набедени като служещи на чужди интереси. Друга опасност е свързана с дискредитирането на Европейския съюз и въобще на евроатлантизма. А пряко свързано с всичките тези опасности е нагнетяването на атмосфера на популизъм и мажоритаризъм – елитите са отхвърлени, всичко като че ли е в ръцете на народа, но това е спекулация, която може да бъде много опасна.

Пропагандният език в медиите рязко се покачва около дадени събития. И докато през 2013 г. той почти не съществува, появата на киевския майдан „отключва” вълната от манипулирана информация. 2013-а също така е годината, в която избухват гражданските протести срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и срещу модела „Кой”. Антидемократичната пропаганда бележи пик при анексирането на Крим, при първата годишнина от заграбването на полуострова, при изявлението на Меркел за бежанците, при намесата на Русия във войната в Сирия, при срещата на НАТО във Варшава, при президентските ни избори.

Когато се състави по-обща картина и се види, че над 3000 публикации развиват едни и същи теми, че в определени моменти при определени събития публикациите по тези теми скачат десетократно и стократно, това очевидно не е съвсем случайно, а става дума за нещо, което е целенасочено, организирано, масирано и има за цел да нагнетява и да внушава определени тези. Освен това присъщо на пропагандата е, че тези тези никога не се поставят в контекст, в който друга теза ги оспорва или изказва противоположно мнение, коментира още Боян Знеполски.

Социологът дава пример в това отношение с критиката към Европейския съюз – било като политическа организация, подчинена на Америка и обслужваща нейните интереси, било като цивилизационен проект, ерозирал отвътре заради идеологията на либерализма. Интересен въпрос обаче е как критиката към Европа се съпоставя спрямо критиката към Русия?

В тези статии няма критика към Русия – отговаря доц. Боян Знеполски. – По-скоро темата е за въздигането на Русия, за руския подем по отношение на въоръжаването, на геополитиката – т.е. във външнополитически план Русия се въздига като цивилизационен модел, противостоящ на западния.

И докато медиите у нас все повече се превръщат в плацдарм на хибридната война, оплетени в олигархично-политически зависимости, България отново „завоюва” позицията на страната с най-малка медийна свобода в ЕС. В новия световен индекс „Репортери без граници” я постави на 109-о място, защото е доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, собственик на медийна група от 6 вестника и контролираща 80 на сто от разпространението на печатни издания. В доклада се изтъква още, че правителството раздава еврофондове на конкретни медии в отсъствието на прозрачност и по този начин подкупва редакторите да не го критикуват и да се въздържат от отразяването на определени теми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17