Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският тютюн е с по-високо качество през 2019 година

Започна изкупната кампания на тютюна от едролистната сортова група „Бърлей“, реколта 2019 година. Цените са с около 10-15 % по-високи, в сравнение с миналата година, заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Надявам се в Североизточна България да бъдат произведени около 2000 тона тютюн, което е 20 % от цялото национално производство. Тази година климатичните условия благоприятстваха да се произведе много качествена суровина. Това означава, че тютюнопроизводителите могат да очакват по-адекватно окачествяване и оценяване на реколтата и пропорционално – да получат по-добри изкупни цени в сравнение с предходната година.

Стопани от общините Тутракан и Дулово вече предадоха първите си количества тютюн от реколта 2019 г. Средната цена за килограм тютюн от сортовата група „Бърлей“ миналата година е била 3,05 лв. за килограм, а сега стопаните са реализирали първите си количества на цени от 3,30 - 3,40 лв./кг. Според Цветан Филев производителите разчитат на девет активни фирми да изкупят продукцията им, въпреки че МЗХГ е издало разрешение за изкупуване на тютюнева суровина на повече от 30 субекта. Разчитаме на коректност, да окачествят адекватно труда на тютюнопроизводителите и те да получат цените, които заслужава произведената тютюнева суровина, изтъкна председателят на браншовата организация и допълни:



На фона на всяка година намаляващото производство и все по-големия брой на отказващи се тютюнопроизводители, на тютюневата суровина в България може да се сложи етикет „дефицитна стока“. Конкуренцията, която по-малките количества пораждат между търговските оператори и по-доброто качество на суровината поставят българските тютюнопроизводители в благоприятна ситуация. Но самите те трябва да следят за адекватното оценяване на продукцията и плащането в срок на тютюневата суровина, който е 30 дни от нейното продаване на пункта“,
предупреждава Цветан Филев.

Снимки: Айше Лятиф



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35