Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският тютюн е с по-високо качество през 2019 година

Започна изкупната кампания на тютюна от едролистната сортова група „Бърлей“, реколта 2019 година. Цените са с около 10-15 % по-високи, в сравнение с миналата година, заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Надявам се в Североизточна България да бъдат произведени около 2000 тона тютюн, което е 20 % от цялото национално производство. Тази година климатичните условия благоприятстваха да се произведе много качествена суровина. Това означава, че тютюнопроизводителите могат да очакват по-адекватно окачествяване и оценяване на реколтата и пропорционално – да получат по-добри изкупни цени в сравнение с предходната година.

Стопани от общините Тутракан и Дулово вече предадоха първите си количества тютюн от реколта 2019 г. Средната цена за килограм тютюн от сортовата група „Бърлей“ миналата година е била 3,05 лв. за килограм, а сега стопаните са реализирали първите си количества на цени от 3,30 - 3,40 лв./кг. Според Цветан Филев производителите разчитат на девет активни фирми да изкупят продукцията им, въпреки че МЗХГ е издало разрешение за изкупуване на тютюнева суровина на повече от 30 субекта. Разчитаме на коректност, да окачествят адекватно труда на тютюнопроизводителите и те да получат цените, които заслужава произведената тютюнева суровина, изтъкна председателят на браншовата организация и допълни:



На фона на всяка година намаляващото производство и все по-големия брой на отказващи се тютюнопроизводители, на тютюневата суровина в България може да се сложи етикет „дефицитна стока“. Конкуренцията, която по-малките количества пораждат между търговските оператори и по-доброто качество на суровината поставят българските тютюнопроизводители в благоприятна ситуация. Но самите те трябва да следят за адекватното оценяване на продукцията и плащането в срок на тютюневата суровина, който е 30 дни от нейното продаване на пункта“,
предупреждава Цветан Филев.

Снимки: Айше Лятиф



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в Дунав след инцидент

След инцидент при спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи при изслушване в парламента служебният..

публикувано на 27.06.24 в 16:10

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00
Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34