Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 % от учениците в България се обучават дистанционно

Снимка: БТА

Учениците желаят по-скоро да се завърнат в класните стаи и дори не им хрумва да се радват, че в условията на коронавирус няма как да се провеждат родителските срещи. Другата си надежда те насочват към по-възрастните хора – да свикнат с новите технологии в момент, в който и учителите, и родителите, макар и индиректно, са въвлечени в дистанционния образователния процес.

В третата седмица от началото на дистанционното обучение в процеса вече участват 700 хил. ученици и 60 хил. учители, информира БТА. Оказва се обаче, че 2 хил. преподаватели нямат техническата възможност да работят от разстояние, а 70 хил. деца не разполагат с устройства или с интернет. Според образователния министър Красимир Вълчев за снабдяване с техника на учителите са предвидени между 1 и 2 млн. лв. от програмата “Наука и образование за интелигентен растеж”. Мобилните оператори пък се ангажират да създадат повече wi-fi точки в ромските квартали и в селата.

Междувременно други възможности за обучение извън класните стаи са работа по телефона, както и чрез учебни материали, предоставени от образователните медиатори в домовете на децата. След отмяната на извънредното положение тези ученици ще наваксат с повече присъствени занятия, обещава министърът.

Деветдесет и пет на сто от учениците участват в електронното обучение, гласят последните данни на МОН. Красимир Вълчев препоръчва освен преподаването на нови знания и писането на оценки, директорите на училища да облекчат учебния режим от 13 до 16 април заради “натрупаната умора от интензивността на дейностите”. Така учениците ще влязат плавно в пролетната си ваканция, която ще съвпадне с Великденските празници между 17 и 20 април.

Очаквано, най-подготвени за дигиталния образователен процес от всичките 2400 училища у нас са частните учебни заведения, тъй като разполагат с необходимия ресурс и не за първи път използват виртуалните класни стаи. На другата крайност стои образоването на децата от т.нар. уязвими групи. Според Милко Стоянов, образователен медиатор в пловдивския квартал “Столипиново”, условията там не позволяват “обучението да мигрира онлайн”. Тъй като почти няма ученици с нужната техника за дистанционни уроци, той и другите медиатори помагат на децата да учат вкъщи – носят им учебни материали, връщат на учителите написаните домашни, разясняват условията на задачите. “Има и дечица, които се справят”, казва още медиаторът, който всеки ден се отправя с разпечатаните уроци в ръка към 50-те семейства от ромския квартал.

От родителска гледна точка дистанционното обучение е трудно, но не и невъзможно, смята Фериде Юсеин, майка на първокласник и две дъщери в 4-и и в 7-и клас. Всички те заедно гледат клипове в сайта Уча.се, слушат записи на уроци и попълват работни листове, които изпращат на учителите по вайбър и месинджър. Самата Фериде Юсеин пък се подготвя за кандидат-студентски изпити, за да стане учителка. Като медиатор в пловдивска детска градина тя всекидневно посещава махалите, за да разяснява рисковете от коронавируса и да насърчава хората да спазват хигиена. Те пък я посрещат с думите: “Кога градината ще започне пак?”.

В малкия град Вършец също 95 % от децата се обучават онлайн. Първите няколко дни, докато всички навлязат в ритъм, било по-трудно, казва учителката Венислава Замфирова, която в момента работи като възпитател в СОУ “Иван Вазов”.

“Не мога да кажа, че е толкова стресиращо, тъй като учителят е гъвкавпродължава тя пред радио Видин. – А и някои от тези неща ние вече ги прилагаме в училище. По-стресиращото е това, че не можеш да излезеш навън и да се разходиш. Иначе на децата им е интересно. Оптимистично съм настроена и смятам, че всичко може би ще се развие до края на април. Отново ще влезем в релси, макар че колелото малко по-трудно ще се завърти.”

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25