Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите очакват необичаен Великден

Снимка: БТА

Борбата срещу разпространението на коронавируса по света, наложи промени както в ежедневието на хората, така и в ритуалите и начина, по който християнският свят празнува Възкресение Христово.

Най-светлият християнски празник, католиците посрещнаха по домовете си, съпреживявайки по телевизията традиционната служба в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана, на която присъстваха единствено духовници, начело с папа Франциск.

Въпреки извънредното положение, което продължава до 13 май, православните храмове в България са отворени както през Страстната седмица, така и навръх Великден. Службите трябва да се провеждат при спазване на строги мерки за сигурност и недопускане на струпването на много хора на едно място.

Анкета на Радио България показа, че макар да са уморени и притеснени за бъдещето след края на пандемията, празникът на Възкресението ще озари душите и домовете на българите, макар не толкова пищен като друг път.

Ще бъде по-различно и в храмовете, където може би ще има по-малко хора, но аз мисля, че не е лошо да отидем да запалим свещичка, да се поклоним пред светите икони и да почетем този прекрасен празник, спазвайки всички необходими мерки за безопасност – смята журналистът Борислав Радославов. Всеки, който прецени, може да се помоли и пред домашната икона, както ни призоваха.“

Според него, на фона на всички свои негативи, епидемията от коронавируса е оказала и положително влияние върху някои хора:


„Виждам една нагласа сред хората да разговарят все повече за Бог, за вярата, за смирението. Иска ми се това да бъде така и занапред, когато тази епидемия си отиде.“

Възможност за промяна, когато кризата с вируса отмине, вижда и предприемачът Михаела Стойкова:

Вярвам, че настоящата ситуация може да ни даде много позитиви като това да се сплотим, да обърнем много по-голямо внимание на истински важните неща в живота, които никой не може да ти отнеме – подкрепа на семейство и приятели и вярата в доброто“.

Що се отнася до самия празник, Михаела, която е протестант, спокойно приема факта, че трябва да го прекара у дома, без да посети службите в църквата. Признава, че участва в тях виртуално, тъй като от началото на извънредното положение, те се провеждат само онлайн.

„Независимо от ситуацията, аз ще посрещам Великден, както винаги съм го правила“ – категорична е Антоанета Йотова. „Ще се съобразя с призивите и няма да ходя на църква, но все пак с трима-четирима души ще си боядисаме яйца, ще вземем козунак“.

Отношението ѝ към вярата и Бога остава непроменено от пандемията, но се надява, че онези, които досега не са вярвали, или са отричали Бога и възможността за спасение на нашите души, ще променят своя мироглед.

Извънредните мерки и неизвестността, съпътстващи тазгодишния Великден, създават известен дискомфорт за някои граждани:

„Аз съм човек, който спазва традициите – споделя преводачът Диана Димитрова.– У нас цялото семейство се събираме на Великденски обяд, ходя на църква и това определено ще ми липсва, но все пак не бих го изживяла като психическа травма, защото това е ситуация, с която просто трябва да се съобразим“.

Три години подред Диана и съпругът ѝ, посрещат Възкресение Христово заедно със своята дъщеря, която живее в Германия, но заради изолацията и невъзможността да пътуват, тази година са принудени да бъдат заедно само онлайн. Каквато ще бъде празничната атмосфера и в хиляди други български домове.

Снимки: БТА, Луиза Лазарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05