Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът за езика на Северна Македония обедини учени около обща концепция

Снимка: bas.bg

Как ще наричат себе си и езика си хората в република Северна Македония е въпрос, който сами ще решат. Това, за което българските учени настояват, е да се признае историческата истина, че езикът там е югозападна писмено-регионална норма на българския, а не отделен език. А както е известно, българският език има 6 регионални форми и северномакедонският говор е една от тях. Екип от 12 учени от три български университета и от БАН събраха своите изследвания в книга, посветена на официалния език на република Северна Македония. Там са поместени ясни исторически сведения и научни доказателсва, въз основа на които се прави заключение, че: "Официалният език в Република Северна Македония не е различен от българския и няма по-ранна история от 1944-та година". Българските учени и специалисти по проблемите на езика смятат, че е дошло време да се обединят в създаването на единна национална научна позиция и тя да бъде аргументирана в книга. „Това, което сме казали в книжката е само научна позиция. Политиците и всички, които трябва да вземат решение имат пред себе си научна позиция, ние не предлагаме политически решения“ – казва проф. Васил Николов - ръководител на екипа от БАН. 

Езикът, на който говорят в Северна Македония е вид български.„Така, както например в Австрия или в Швейцария се говори немски, но никой не казва че това е австрийски или швейцарски език, така и в република Северна Македония не би трябвало да се казва, че се говори македонски език. Това, че българският се говори вън от държавните ни граници, не значи, че ние предявяваме териториалните претенции към една или друга съседна държава“ – обясни пред Радио България доц. Ана Кочева от Института за български език на БАН. Тя е сред авторите в книгата - „За официалния език на република Северна Македония“.
Цялото интервю с доц. Кочева може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24