Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето на извънградски имоти ще се повиши

Снимка: БТА

Пандемията от Covid-19 преобърна дневния ред и начина на живот на милиони българи в последните месеци. Накара ни да бъдем по-смирени, загрижени за близките и приятелите си, но и да намерим място, далеч от ежедневната доза тревога, която получаваме от новините по темата. Място, където да избягаме от негативната реалност и да бъдем по-близо до природата и до самите себе си. Така с нова светлина засия образът на българското село, където все повече имоти се облагородяват и в тях заживяват старите или пък нови собственици.

Анкета с хора от живописното родопско село Гела показва, че то има потенциал да бъде много по-населено, но засега се оживява само за лятото. „Идеално е за почивка и бягство от града, но през зимата е абсолютно невъзможно да се остане тук“ – казва пред БНР жена от селото.

„Пътят до Гела се почиства редовно. Имаше автобус, но от миналата за селото няма никакъв превоз. Имат коли хората, обаче не всички – споделя несгодите на високопланинското селце друга местна жителка. – Има и туристи, които идват. Магазинът е един, малък. Как искаш да има магазин, като няма хора. Те са навързани нещата. Тук е за почивка, а не за живеене постоянно. За изолация е чудесно“.

От своя страна експертите в бизнеса с недвижими имоти споделят, че очакват покачване на интереса към извънградски имоти. Като положителна последица от Covid-19 се счита фактът, че хората откриха нов начин на живот и организация, който пасва по-добре на психиката и ежедневния ритъм. Постепенно обръщат поглед към населени места, които не са в непосредствена близост до големите градове.

„Има своето очарование в това да живеят по-далеч от града – не на 5 километра, а може би на 50 или 100 – смята брокерът Георги Павлов. - Тези хора ще дадат алтернатива на всички нас, когато избираме как трябва да живеем“.

Специалистът по недвижими имоти прогнозира драматични промени в туризма, предизвикани от случилото се през последните месеци - много наши сънародници, които все пак решат да почиват през това лято, вероятно ще го сторят в българското село.

„Много е важен психологическият ефект – обяснява Павлов. – Ние всички сме свикнали да живеем социално. В момента, в който ни поставиха за два месеца в ситуация на ограничени социални контакти, част от хората откриха, че всъщност това им харесва. Те ще запазят тези свои навици и ще търсят начин местата им за почивка да бъдат по-изолирани от големия шум и град. Аз мисля, че търсенето на къщи в крайградските зони за живеене и в селата - за туризъм, ще се повиши. Трябва обаче да има адекватен продукт, който да се предложи на пазара“.

Пустеещите жилища няма да намалеят, защото и населението всяка година намалява с 50 хиляди души, а жилищата се увеличават, посочва още Павлов.

Има възраждане на интереса към селските имоти и той определено е свързан с пандемичната обстановка, смята и председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ за Пловдив и региона Дафина Гудова. Младите семейства насочват вниманието си към райони, близки до урбанизираните територии. Интерес има и към вилни имоти, които се намират в курорти и летовища, поясни тя. Въпреки, че всичко на пазара зависи от предлагането, нагласите ѝ са по-скоро песимистични по отношение на имотите с много наследници.

„Интересът не е по-малък към тях, но договорките стават доста по-трудно – заявява експертът. – Причината е, че обикновено продавачите нямат яснота по отношение на продажната цена. Говорим за места, които не са в близост до градски центрове. За съжаление нещата се случват след много време, отново на цената, на която обикновено е остойностен първоначално имотът, но той е в доста по-лошо състояние“.

В някои случаи обаче, за имот, отдалечен от административни центрове и с лоша инфраструктурата, се искат твърде много пари. Напълно обяснимо е – казва Георги Павлов. Ето защо:

„Една от причините са ниските данъци в България, които водят до това, че жилищата се използват като начин за трупане на богатство, което може да се запази. Никъде по света не е така. Навсякъде данъците върху имотите са относително високи и това кара ползвателите им наистина да ги използват. Неизползван имот могат да си позволят само много богатите хора. Ние не използваме ресурси, може би за 10-20 милиарда евро, вложени в жилища. Честно казано, не очаквам това да се промени“.

Целите интервюта по темата чуйте ТУК.

Редактор: Йоан Колев /по интервюта на Таня Милушева – програма „Хоризонт“/

Снимки: БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05