Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Германия вече получават пенсиите си директно от НОИ

Снимка: БГНЕС

От този месец Националният осигурителен институт (НОИ) започна да превежда директно българските пенсиите на 3100 души, които са заявили желание да ги получават в Германия, информира от интернет сайта си НОИ. Досега това ставаше само през компетентната институция във федералната република.

Промяната е факт, след като на 1 март т.г. влезе в сила споразумение за административно сътрудничество между социално-осигурителните служби на двете страни. С него Германското пенсионно осигуряване (ГПО) и НОИ се договориха от началото на месец юли т.г. да преминат към директно изплащане на пенсиите, без посредничеството на другата институция. Българските пенсионери в Германия вече са информирани с писмо от ГПО за промяната в начина на изплащане, твърдят от НОИ.

За да започне изплащането на пенсията директно от България, всеки гражданин трябва да изпрати в НОИ попълнена декларация за това с BIC/IBAN, заверен от банката в Германия, в която е личната им банкова сметка.

Живеещите в Германия пенсионери имат задължението да представят пред осигурителния институт и актуално удостоверение за регистрация от германската община по местоживеене, както и заверена в периода от 1 ноември до 31 декември на всяка календарна година декларация за продължаване на получаването на пенсия от България. Първият такъв документ ще бъде изискана в края на 2020 година.

Подробна информация по темата можете да намерите ТУК. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28