Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството

| обновено на 21.07.20 в 12:46
Снимка: БГНЕС

Петият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов не успя да свали управлението. Вотът бе преодолян с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти". „За” падане на правителството гласуваха 102 депутати от БСП и ДПС. „Против” отстраняването на правителството гласуваха 124 депутати от управляващата коалиция на мнозинството. 11 депутата гласуваха с „Въздържал се“.

БСП  поиска вот на недоверие към правителството на 16 юли по темата корупция, на фона на всекидневни протести в страната искащи оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. След гласуването, депутатът от ГЕРБ Мануил Манев се обърна към опозицията с думите, че левицата е излъгала младите хора, които протестират отвън, и че искат да разрушат държавата. Спас Гърневски също от ГЕРБ обяви, че протестите са"безпрецедентен опит за метеж срещу законното правителство". Според депутата от БСП Валери Жаблянов тенденцията за предсрочни избори остава. „Ако наистина искате да разберете мотивите за вота и мотивите на голяма част от протестиращите, то направете дълбок управленски, политически и социален анализ, защото след няколко месеца ще се озовете в навечерието на изборите“, каза Жаблянов. Протестиращите които блокират движението по бул. "Цар Освободител" пред парламента посрещнаха гласуването с възгласи "оставка". Няма изненади, всички знаехме, че това ще се случи точно по този начин. Този вот на недоверие няма нищо общо с нашия вот на недоверие. Нашият ще продължи, заявиха пред БНР представители на протестиращите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35