Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи на протест пред централата на Християндемократическия съюз в Берлин

| обновено на 23.07.20 в 20:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки българи се включиха в протеста, организиран от сънародниците ни в германската столица. Те държаха в ръцете си разнообразни плакати, а основният им лозунг, отправен към Християндемократическия съюз, който е част от управляващата коалиция в Германия, е „Слепи ли сте?“– съобщи за Радио България съорганизаторът на протеста Диляна Величкова. Питането е провокирано от подкрепата, която демонстрира ЕНП, чийто член е ХДС, към българската партия ГЕРБ и коалиционното правителство, съставено от нея.Темата от деня, свързана с ремонта на кабинета, не се е обсъждала сериозно от протестиращите, каза Диляна. По думите ѝ демонстрацията е предизвикала интерес сред преминаващите местни жители, въпреки натоварения трафик по улицата. Всеки минувач е получил флайери, в които са описани исканията им и причината за гражданското недоволство.

Както Радио България ви информира по-рано днес демонстрацията на българите пред централата на Християндемократически съюз /CDU/ е трети поред протест на сънародниците ни в Берлин. Предходните два бяха пред сградата на българското посолство. Желанието на протестиращите да променят локацията дошло спонтанно – разказа Диляна Величкова:

Снимка: Facebook/Dilyana Gibelin

„Исканията ни са да бъдем чути и от Европа. От ЕНП, в която участва и ГЕРБ, ясно казаха, че подкрепят премиера Бойко Борисов. Затова искаме да ги попитаме подкрепят ли го наистина и информирани ли са за ситуацията в България, защото имаме сериозни съмнения, че не са.“

Снимка: Българско гражданско общество в Берлин

Вече 15 дни продължават протестите с искане за радикална промяна в начина на управление и спазване на законността в страната. Те обединяват българи, предимно млади хора, в България и отвъд нейните предели. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00