Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Николова: Промените в Конституцията задоволяват потребностите на обществото

Проектът за нова Конституция – нееднозначни реакции

Даниел Смилов: Протестиращите питат за записи и шкафчета, а получават разговор за основния закон

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подкрепи проекта за нова Конституция. Пред Нова тв тя подчерта, че предложените от ГЕРБ промени са въпрос на задоволяване на потребностите на обществото" и че един основен закон не трябва да бъде статичен и трябва да се променя. Според Николова младите хора искат промени и управляващите са длъжни да им ги предложат. По отношение на броя на депутатите тя заяви, че одобрява намаляването им.

В момента всички политици имат възможност да представят своите предложения и в диалог да се изработят най-правилните мерки по отношение на новите нормативни промени”, коментира още вицепремиерът. Тя подчерта, че ако не се стигне до свикването на Велико народно събрание, решението е на правителството и трябва да гледаме обединението и това, че проблемите, които са на дневен ред, трябва да бъдат решавани”. В противен случай потърпевшо ще бъде обществото, смята тя.


Конституцията е на път да стане жертва на тактически политически съображения на ГЕРБ”
, заяви пред БНР политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии и добави, че има план ГЕРБ да остане на власт в следващите няколко месеца. По думите му, този план минава през свикването на Велико народно събрание, като в случая е важна е договореността между партиите.

Според Смилов, проектът за промяна на Конституцията е доста несъвършен и голяма част от самите му вносители не са съгласни с основни идеи в него. „По-скоро става дума за отворена оферта към други представители на мнозинството в парламента – „за“ оставането на правителството на власт“.

Зависимостта на управляващите от ДПС, както и интересът на движението дали да бъде свикано ВНС – това са двете слабости в настоящия план, смята политологът. „Ако ДПС каже, че не се интересува от Велико народно събрание, всичко отсега ще лъсне като театър и ще стане трудно защитимо”, коментира той. Ако обаче Промените в Конституциятазаговори макар и уклончиво за рестарт, ще стане ясно, че скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС продължава да функционира, казва още Даниел Смилов.

Той прогнозира, че подобна ситуация ще доведе до ескалация на протестите. „Хората повдигат въпроси за 700-те милиона, изчезнали от държавната хазна, за записи, снимки и шкафчета, а вместо по тематиката на протеста, управляващите предлагат на протестиращите разговори по други теми като Конституцията. Това е опасно”, заключава политологът. 

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25