Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Николова: Промените в Конституцията задоволяват потребностите на обществото

Проектът за нова Конституция – нееднозначни реакции

Даниел Смилов: Протестиращите питат за записи и шкафчета, а получават разговор за основния закон

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подкрепи проекта за нова Конституция. Пред Нова тв тя подчерта, че предложените от ГЕРБ промени са въпрос на задоволяване на потребностите на обществото" и че един основен закон не трябва да бъде статичен и трябва да се променя. Според Николова младите хора искат промени и управляващите са длъжни да им ги предложат. По отношение на броя на депутатите тя заяви, че одобрява намаляването им.

В момента всички политици имат възможност да представят своите предложения и в диалог да се изработят най-правилните мерки по отношение на новите нормативни промени”, коментира още вицепремиерът. Тя подчерта, че ако не се стигне до свикването на Велико народно събрание, решението е на правителството и трябва да гледаме обединението и това, че проблемите, които са на дневен ред, трябва да бъдат решавани”. В противен случай потърпевшо ще бъде обществото, смята тя.


Конституцията е на път да стане жертва на тактически политически съображения на ГЕРБ”
, заяви пред БНР политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии и добави, че има план ГЕРБ да остане на власт в следващите няколко месеца. По думите му, този план минава през свикването на Велико народно събрание, като в случая е важна е договореността между партиите.

Според Смилов, проектът за промяна на Конституцията е доста несъвършен и голяма част от самите му вносители не са съгласни с основни идеи в него. „По-скоро става дума за отворена оферта към други представители на мнозинството в парламента – „за“ оставането на правителството на власт“.

Зависимостта на управляващите от ДПС, както и интересът на движението дали да бъде свикано ВНС – това са двете слабости в настоящия план, смята политологът. „Ако ДПС каже, че не се интересува от Велико народно събрание, всичко отсега ще лъсне като театър и ще стане трудно защитимо”, коментира той. Ако обаче Промените в Конституциятазаговори макар и уклончиво за рестарт, ще стане ясно, че скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС продължава да функционира, казва още Даниел Смилов.

Той прогнозира, че подобна ситуация ще доведе до ескалация на протестите. „Хората повдигат въпроси за 700-те милиона, изчезнали от държавната хазна, за записи, снимки и шкафчета, а вместо по тематиката на протеста, управляващите предлагат на протестиращите разговори по други теми като Конституцията. Това е опасно”, заключава политологът. 

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02
Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53