Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Небеста – утопичното селце, за което мнозина мечтаем

7
Снимка: Facebook /Огнян Стефанов

Пандемията от Covid-19 накара много хора да променят начина си на живот и да преоценят кое за тях е наистина важно. В стремежа си да гарантират своята сигурност и да пощадят психиката си, някои преоткриха българското село. Други намериха време да се доверят на интуицията си и да осъществят идеи, които са отлагали с години. Или да се посветят на такива, които им хрумват на мига, например - докато пазаруват със семейството си в слънчев следобед. Оказва се, че тъкмо така пред погледа на фотографа Огнян Стефанов е изплувал образът на мечтано райско кътче. Първоначалният замисъл обаче е съвсем друг:

„Дъщеря ми пожела да ѝ купя силиконово лепило. След като ѝ го взех, заедно с кутия клечки за зъби, тя започна да си прави къщичка. Слагаше обаче твърде много клечки и лепило и исках да ѝ покажа как да направи по-голяма структура с по-малко материал. Така започнах да строя една кула и докато ѝ показвах как се получават нещата, постепенно макетът прерасна в едно селце нависоко. Реших, че това не е лоша идея, на която мога да придам по-реалистичен вид.“



Освен с уютни за живеене къщи, населеното място разполага с множество стопански постройки, складове за провизии, висока наблюдателна кула, библиотека, места за отдих и спорт. Всичко това е създадено от всевъзможни изделия за еднократна употреба от дърво – бъркалки за кафе, дървени шишчета и клечки от сладолед, съединени с помощта на фибран и гипс. Макар да е изцяло въображаемо, селцето бързо се сдобива с име, което прекрасно приляга на неговата цел да се издига високо в небето – Небеста – Skyville.



Огнян признава, че у нас в Родопите има места, където подобно селище би се вписало безупречно, заради чистотата и спокойствието наоколо
. Например около язовир „Широка поляна“ или в местността Беглика. И все пак, тъй като е реалист, фотографът определя своя макет като утопия. За жалост, причината според него се крие в манталитета и отношението на някои хора към постиженията на другите:



„Ако един човек има една добра идея, ще се намерят 10, които ще са против. Без ясни мотиви, просто ей така – напук. Изпитвал съм го на собствен гръб. Убеден съм, че от административна гледна точка ще има много спънки. Утопия го наричам и защото това е едно твърде чисто място, което не виждам как би могло да съществува в днешния свят. Винаги ще се намери зрънце злоба, което ще зарази мястото.“

Освен заради чистотата, спокойствието и отдалечеността от хората, Небеста може би е нависоко и по друга причина. Още от малък, погледът на Огнян често бил отправен нависоко към небесната шир. Мечтата му била да бъде летец, също като своя дядо, но така и не успява да премине през необходимите медицински прегледи. За кратко учи в Техническия университет, после избира журналистиката, а накрая го завладява магията на фотографията. Забелязан е от списание „Криле” и това го доближава отново до неговата страст – самолетите. По-късно започва работа за Военновъздушните сили, а днес е видеооператор в Президентството на Република България.



Богатото му въображение и сръчност спечелват на Огнян уважение сред колекционери и създатели на стендови модели. Планираните до момента две специализирани изложения, на които Небеста трябваше да бъде показана, са осуетени от извънредното положение. Фотографът обаче не губи надежда, че ще я видят и други хора, освен семейството му и приятелите в социалните мрежи, тъй като през октомври, ѝ предстои изложба в София.

Снимки: Facebook /Огнян Стефанов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57