Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучението ще е присъствено, дистанционното – само в ограничени периоди

Снимка: архив

Заради Covid-19 Министерството на образованието има два сценария за учебната година. Обучението ще започне присъствено на 15 септември, каза пред БНТ министър Красимир Вълчев. Дистанционната форма на обучение все още не е достатъчно разработена и ще се използва временно само при сезонни вируси. Ще се даде превес на присъственото обучение, но при ограничено взаимодействие между класовете и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще е да се ограничи физическият контакт на децата извън паралелката или групата. Ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения. 
Присъственото обучение подкрепи и д-р Валери Велев от Детската клиника на Болницата по инфекциозни и паразитни болести в София.
„Нищо драматично няма да се случи, това, което много пъти съм казвал – децата не са рискова група, това е ясно за всички, те са под 4 на сто от доказано заболелите от коронавируса в световен мащаб" – каза лекарят в интервю за БНР.
Доколко деца с хронични заболявания трябва да ходят на училище е друг въпрос, защото средата е рискова, допълни Велев. По думите му тук държавата разумно е решила темата да се обсъди от педиатричния борд, който да издаде препоръки.
Според д-р Велев безпричинната изолация на децата ще донесе много неприятности
„Европейското дружество за контрол и превенция на заболяванията посочи, че децата ще пострадат изключително – и здравословно, и емоционално, и социално, ако бъдат ограничени нормалните им контакти и не ходят на училище.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25