Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики в Европарламента към правната система на България

Снимка: europarl.europa.eu

Сериозни критики са отправени към България на закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европарламента, съобщи за БНР журналистът Димитър Стоянов, който е присъствал на форума. Според Стоянов критиките са към провежданата съдебна реформа, контрола над дейността на главния прокурор и заради неяснотите около бъдещата промяна в Конституцията.

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова съобщи, че заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона (DRFMG) е било поискано от главният прокурор Иван Гешев в контекста на засилен политически и медиен натиск над обвинението. Акценти на срещата посветена на България са били постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес, съобщи пресцентърът на институцията.

По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи е към закона. Прокурорите не са в йерархични отношения с гл. прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение и те не могат да се контролират от гл. прокурор, е изтъкнала Филипова по време на разговорите.

От българска страна на срещата в Европарламента са участвали вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, зам.-главният прокурор Красимира Филипова и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, съобщи. кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57