Традиционният празник на пестила, в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово представя, в три последователни дни, различни кулинарни изкушения от сини сливи. Пестилът от сини сливи, известен като „Габровски шоколад“, е едно от най-известните сладки плодови изкушения, характерни за сезона, в централната част на България.
На празника, който се провежда от 2013-а година насам, туристите могат да видят рецептата на приготвянето му, да опитат от местните специалитети, както и да си закупят някои от тях.
Тази година за първи път се провежда и национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ с участието на самодейни състави от различни краища на страната, които съживяват обичаи, свързани с храната и нейното значение за предците ни, предаде кореспондентката на БНР от Габрово.
Фестивал на чесъна се провежда на 21 и 22 септември на стадиона в село Долни Раковец, община Радомир, област Перник. Събитието представя традиционното производство на долнораковски чесън. Поради благоприятните почвено-климатични условия..
Фестивал на електромобили Eldrive EV Fest 2025 ще се проведе днес на Морската гара в Бургас. Събитието е посветено на електрическите коли и в програмата му са включени тест драйвове, представяне на нови модели и вечерно светлинно шоу. Посетителите..
В "България днес" на 19 септември слушайте: 04:43 - Надеждите за бъдещето са в училище – специални отличия за подрастващите красиви умове на България 09:49 - Надежда Кула за работата на българското неделно училище "Йордан Йовков" в Букурещ..
В средата на месец септември, традиционно големият християнски празник Кръстовден (14 септември) слага началото на един от най-очакваните земеделски..
В брой 64 на предаването слушайте: В българското училище "Аз Буки Веди" в Кьолн вече 19 години възпитават в народознание деца на наши..
Балканът, керамиката и сливовият плод са емблемата на троянския край. А местните знаят как да пазят традициите си. Доказва го и събитието, което бележи..