Традиционният празник на пестила, в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово представя, в три последователни дни, различни кулинарни изкушения от сини сливи. Пестилът от сини сливи, известен като „Габровски шоколад“, е едно от най-известните сладки плодови изкушения, характерни за сезона, в централната част на България.
На празника, който се провежда от 2013-а година насам, туристите могат да видят рецептата на приготвянето му, да опитат от местните специалитети, както и да си закупят някои от тях.
Тази година за първи път се провежда и национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ с участието на самодейни състави от различни краища на страната, които съживяват обичаи, свързани с храната и нейното значение за предците ни, предаде кореспондентката на БНР от Габрово.
Опашки от чакащи се извиват пред всички големи музеи и галерии в един ден от годината. Това е времето, когато се провежда общоевропейската инициатива " Нощ на музеите " . На 17 май българските музеи и галерии отварят врати с безплатен вход за..
Над 100 кулинарни майстори ще се включат в поредното издание на Фестивала на баницата във врачанското село Баница. То ще се проведе от 11:00 часа в сградата на местното читалище "Светлина 1910". По традиция кулинарните шедьоври ще бъдат разделени в три..
В събота ще бъде предимно слънчево. Значителна облачност ще има преди обед в Източна България, където на отделни места все още ще превалява. Ще бъде ветровито с умерен и силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 15° и..
"Мястото, където изгрява слънцето" – така красиво и описателно звучи за българина името на Япония. Наричат я още "вишнева градина", "могъща финансова..
За България глобалната нестабилност прави дългогодишната амбиция да се присъедини към еврозоната по-актуална и по-неотложна от всякога. Това е..
В сряда минималните температури ще са от 8 до 14°. В София ще е около 8°. През деня от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на..