Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието в чужбина остава ключ към успеха за хиляди българи

Снимка: БГНЕС

Рестриктивните мерки за ограничаване на заразата от коронавируса в цял свят накараха милиони туристи да си останат вкъщи тази година, но се оказаха безсилни пред желанието на многомлади българи да заминат и учат във висши училища зад граница. Очаква се през новата учебна година броят им да е между 5000 и 5500. Това е с около 5% по-малко в сравнение с броя на кандидатствалите през миналата година. Причината за минималния спад е не толкова в страха от мерките срещу Covid-19, колкото заради по-малкия брой на зрелостниците през 2020 г. в страната ни. 

Най-привлекателните държави, в които младите българи избират да продължат образованието си са Великобритания, Нидерландия, Франция, Белгия, Дания, Германия, Швеция и др. Значителна част от тях дори вече са отпътували за университетите в съответните държави, въпреки че от тази година те позволяват смесен модел на обучение – онлайн и присъствено. По-сериозен спад в интереса, спрямо миналата година, има към образованието във Великобритания. Това е последната година, в която остават непроменени условията за студентите от ЕС там. След това и българските студенти ще заплащат такси като тези, от страните извън ЕС. Новоприетите български студенти в британски университети тази година са 1200, предпочитаните специалности са компютърни науки, математика, биология, право и др. 


Обобщените данни за нагласите към образование в чужбина, са предоставени от най-голямата консултантска компания-посредник между чуждестранните университети и кандидатстващите от България. За 17-та година тя организира  международното изложение „Световно образование“, което за пръв път се провежда виртуално и в присъствен формат.

Тази година ни постави в ситуация, в която трябваше да се променяме гъвкаво и да изслушаме всички родители, които споделяха своите притеснения, страх и безпокойство, след като в началото на годината всички пътувания бяха поставени под въпрос, а опасността и сега не е отминала. Потърсиха ни стотици български семейства, които въпреки кризата, продължават да гледат на образованието на децата си, като на най-важно нещо, въпреки обстоятелствата“ – обясни за Радио България Николай Христанов – мениджър в консултантската компания за световно образование:


Университетите инвестираха тази година дори повече, за да предложат качествено образование чрез различни онлайн платформи. Това е и повече време от страна на преподавателите – да се подготвят и да предложат индивидуални онлайн сесии с кандидат-студентите, а таксите останаха непроменени – нито по-ниски, нито по-високи, останаха на нивата от преди пандемията. Студентите предпочитат присъствената форма на обучение, но въпреки това ги удовлетворява хибридния модел за избор между двете, тъй като това им помага за по-лесната адаптация и по-късно пристигане, предвид обстановката. Но също така искат да са в международна среда, социализирането с други студенти и личният контакт с преподавателите е от съществена важност, за да е качествено и пълно обучението.

По отношение на програмите – няма много различни нагласи. Водещи в желанията на кандидат-студентите са бизнес и икономическите специалности и компютърни програми – специалности, които дават възможност за добра професионална реализация след дипломиране. Търсят се още психология, международни отношения и специалностите, свързани с дизайн на електронни игри, интериорен, графичен дизайн. Медии и комуникации са също сред топ програмите, които избират да учат.


Финансирането също е от значение. Германия например, дава възможност за българските студенти да изтеглят кредит, който да ползват по време на следването си. Все още остават възможностите за финансиране и в Холандия. Може би онлайн обучението ще помогне на много студенти във възможността за работа и следване едновременно – предполага експертът.

Приемни изпити тази година нямаше. Основна роля играеше успехът от средното образование, мотивацията, допълнителните извънкласни дейности и доброто владеене на езика, на който искат да се обучават – английски, немски, френски – добавя Николай Христанов и дава следния съвет:

„Има университети в чужбина, които държат определени предмети да са били изучавани в средното образование. Важно е за младите хора да се ориентират отрано, защото ако искат да учат медицина, те още в IX – X клас трябва да изберат профил с биология и химия, а кандидатите за компютърните и инженерните специалности трябва да заложат на математика и физика. Ранният избор е ключов за успеха, а така ще бъде и занапред“.

Изложението за образование в чужбина продължава от 1 до 6 октомври в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44