Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас стимулират студенти по нова програма

Снимка: pixabay

"Успешни студенти" – така е наречена нова програма на Община Бургас, чиято цел е да стимулира финансово добре представящи се студенти от висшите училища на територията на Бургас, като същевременно спомогне за осигуряване на квалифицирани кадри в най-търсените специалности.

Всички бургаски студенти от първи, втори или трети курс в редовна форма на обучение и с успех от и над 5.00 могат да подават документи до 16 октомври за отпускане на първите семестриални стипендии по общинската програма. От значение за спечелване им са постижения в областта на образованието, науката и изкуството, участия в проекти, научна дейност и други, уточняват от Община Бургас.

Първокурсниците също могат да получат стипендия, като критерий за нея ще бъде успехът от матурите, както и участието им в олимпиади и други подобни изяви преди постъпването им в университета.

Финансовото подпомагане на студентите ще бъде в размер от 150 до 200 лева месечно и ще се определя от експертна комисия.

С приоритет ще се ползват специалности, свързани с информационните технологии, както и "Право", "Технически науки", "Електроснабдяване и електрообзавеждане", "Икономика, администрация и управление", "Икономика и маркетинг на туризма", "Международни икономически отношения", "Бизнес администрация", "Педагогика", "Психология".

Приемът на студенти в тези специалности от една страна е недостатъчен, а от друга - липсва мотивация, а понякога и средства, за да могат учениците да продължат обучението си в университет – обясняват от бургаската община.

Чрез програмата се цели и задържането на младите хора в града. Освен семестриална стипендия "Успешни студенти", тя предвижда и награда "Студент на годината". Финансовото ѝ изражение ще бъде 600 лева и ще се връчва на официална церемония за награждаване на студенти, постигнали значими резултати в обучението или в научната дейност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58