Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренареждане на политическата среда в България съзират анализатори

Снимка: БГНЕС

Над 100 дни продължават протестите под прозорците на властта в София, както и в големите градове на страната с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. През последните дни към гражданското недоволство се присъединиха няколко групи студенти, както и чужди евродепутати, но това според политолога Първан Симеонов няма достатъчно потенциал да влее нова енергия в тях.


„Засега протестите вървят по схемата от 2013 година“ – обясни пред БНР анализаторът. – „Ако си спомняте и тогава те се поизтощиха, както сега и бяха подкрепени от студентите. Тогава имаше трайна студентска окупация, но и тя не успя да свали правителството на Пламен Орешарски“. Симеонов прогнозира, че ако не бъде допусната някоя сериозна грешка от правителството, най-вероятно то ще изкара пълния си мандат. След това, според него, от ГЕРБ се надяват да спечелят изборите, но да останат в опозиция, също както през 2013 година. Именно затова сега са готови да раздават средства и да удовлетворят исканията на всеки за по-високи доходи.

Освен от протестиращите, правителството получава немалко критики и от опозицията в парламента. От началото на настоящия мандат до сега, депутатите от БСП остро се противопоставят на почти всяко решение, което правителството предлага за гласуване в НС. За част от своите атаки, получават подкрепа и от другата опозиционна партия в парламента – ДПС. В този смисъл, поисканата от двете партии оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с мотив, че уронва престижа на институцията, не бе особена изненада. Реакцията от нейна страна бе светкавична, определяйки този акт като „синхронизирана атака“, направила видима коалицията между БСП и ДПС.

Според социолога Андрей Райчев, от тази необявена коалиция помежду им, двете опозиционни политически сили печелят, но също така и управляващите:


„Демонстрират сила, тъй като те са вече заедно. Второ, за ДПС е важно да подчертае, че няма връзка с ГЕРБ. За ГЕРБ също това е от съществено значение, което означава, че приближават избори“.

„За никого не е тайна, че атаката срещу Караянчева, имаше за цел да предизвика партиен сблъсък, без да е породена от конкретно събитие, нито обвързана с принципен въпрос – посочи в интервю за БНР политологът доцент Антоний Гълъбов.

Цвета Караянчева запази поста си, но дебатът за оставката ѝ наруши няколко важни принципа, уточни политологът:


„Първият е, че не се коментира съдържание на информация с неясен и възможен криминален произход. Вторият е, че когато се спори, не се атакува лично опонента, уронвайки достойнството му. Трето, че когато става въпрос за смислен парламентарен дебат, водещо в него би трябвало да бъде респектът към институцията, където се състои.“

Цветистият език и нивото, на което се водеше дебата, направиха впечатление и на експертите по политическа комуникация и изборни кампании. Според доцент Александър Христов, вероятно за част от депутатите предизборната кампания е вече в ход. Но една политическа кампания се води с доводи, а такива липсват.


По всичко личи, че в комуникацията, която предстои с електората, управляващите ще разчитат на старите методи и послания, свързани с изграденото до момента – посочи Христов в интервю за БНР. – Проблемът е, че това вече не е достатъчно. Трябва задължително да рафинират своите послания и да намерят нещо ново, което да кажат. Не забравяйте и че тази кампания ще се води в условия на нарастващ брой безработни, заразени с вируса, което внася допълнително напрежение в обществото, а то по правило е насочено към управляващите.

Що се отнася до прогнозата му за състава на следващия парламент, експертът е категоричен, че той ще бъде шарен, но се надява отделните партии да не изграждат безпринципни коалиции в името на властта.

Съставил: Йоан Колев (по интервюта на БНР – „Хоризонт“)

Снимки: БГНЕС и Ани Петрова - БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05