Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция до еко министерството настоява за ограничаване на пластмасата

Снимка: БГНЕС

Граждани и организациите „За Земята“ и „Грийнпийс“ внесоха в Министерството на околната среда и водите петиция с над 19 000 подписа. В нея се настоява за ограничаване използването на пластмаса.

Петицията има 6 искания, уточниха от сдружение „За Земята“, информира БГНЕС. Сред тях са отказ от еднократните пластмасови съдове, повишаване цената на пластичните торбички и забраната им до 2025 г.

Еколозите припомнят, че България е на първо място по употребата им в ЕС. Те настояват също за налагане на депозит за връщане на пластмасовите бутилки и на данък за всички платмасови изделия за еднократна употреба, както и завръщане към материалите за многократна употреба.

България има срок до юли 2021 г. да отговори на изискванията в евродирективата за ограничаване на 8 вида пластмасови изделия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36