Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова за членство в ОИСР

Снимка: Twitter /Екатерина Захариева

България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя онлайн. 

За първи път, за участие в най-важния годишен форум на организацията, бяха поканени и страните кандидатки, сред които и България, се отбелязва в прессъобщението на Външно министерство. Основна тема на разговорите бе възстановяването на световната икономика от пандемията, както и мерките и инструментите на национално и глобално ниво за справяне с кризата. 

„Пандемията ни показа още по-ясно колко взаимосвързани и взаимозависими са икономиките на всички страни“, заяви Захариева и подчерта, че при справянето с настоящата криза не трябва да позволяваме задълбочаването на неравенството, се казва още в съобщението.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е създадена през 1961 г. , за да стимулира политиката за устойчиво икономическо развитие, за повишаване жизнения стандарт на хората и поддържане на финансова стабилност. 

В годините ОИСР се е утвърдила като световен форум за обмен на знания и опит и за изработване на международно признати стандарти на управление в икономическата и социалната сфера. В момента в ОИСР членуват 37 държави, сред тях - и най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55