Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова за членство в ОИСР

Снимка: Twitter /Екатерина Захариева

България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя онлайн. 

За първи път, за участие в най-важния годишен форум на организацията, бяха поканени и страните кандидатки, сред които и България, се отбелязва в прессъобщението на Външно министерство. Основна тема на разговорите бе възстановяването на световната икономика от пандемията, както и мерките и инструментите на национално и глобално ниво за справяне с кризата. 

„Пандемията ни показа още по-ясно колко взаимосвързани и взаимозависими са икономиките на всички страни“, заяви Захариева и подчерта, че при справянето с настоящата криза не трябва да позволяваме задълбочаването на неравенството, се казва още в съобщението.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е създадена през 1961 г. , за да стимулира политиката за устойчиво икономическо развитие, за повишаване жизнения стандарт на хората и поддържане на финансова стабилност. 

В годините ОИСР се е утвърдила като световен форум за обмен на знания и опит и за изработване на международно признати стандарти на управление в икономическата и социалната сфера. В момента в ОИСР членуват 37 държави, сред тях - и най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58