Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на околната среда увери премиера, че водна криза няма да има

| обновено на 27.11.20 в 14:48
Снимка: БГНЕС

На среща с премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров е уверил, че криза с водоснабдяването в Бургас няма да има, като в следващите месеци за целта ще се вземат всички необходими мерки. "Ще има и питейна вода, ще има и вода за земеделците", написа в профила си във Фейсбук след срещата премиерът Борисов. Това стана след като по-рано днес министър Димитров отиде неочаквано в парламента и предизвика скандал, като обяви, че "язовирите в България са обезпечени на 45 % от обема си към днешна дата”.
Той алармира, че политиката за язовирите е сериозно изостанала и прогнозира водна криза в земеделието през 2021 г. Тревожно е състоянието на язовир Камчия, който снабдява с питейна вода крайморските общини Бургас и Поморие. „Бургас може да остане без вода през следващата година”, съобщи министърът и сравни ситуацията със сериозната водна криза, в която изпадна през 2019 г. близкия до столицата град Перник и режима на водата, който преживя населението там. По думите на Димитров, е необходимо да се достигне 70-75% обезпеченост на водоемите, за да се спаси цял един отрасъл в България земеделието.
Информацията, изнесена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров и констатацията му, че „политически решения съсипват язовирите” предизвика бурна дискусия в пленарната зала. Опозицията поиска оставка на правителството. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05