Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна БГ разработка - с престижна европейска награда

Снимка: @EITJumpstarter

Модулно решение за мониторинг и анализ на въздуха, проектирано от българите Димитър Рангелов, Станислав Димитров и Емил Кирилов, зае престижното трето място в категорията Urban Mobility („Градска мобилност“) на едно от най-големите европейски състезания EIT Jumpstarter 2020.

Проектът AIRIO, разработен от тримата българи на базата на изкуствен интелект, спечели и наградата на публиката за най-добър стартъп. Разработката е значително по-ефективна от съществуващите системи за мониторинг на качеството на въздуха. При настоящите станции, покритието за наблюдение достига 17%, а едва 20% от данните се анализират. При AIRIO показателите са съответно 80% и 92 %.

Модулите на AIRIO могат да се поставят върху сгради или превозни средства и да измерват посредством сензорите си нивото на въглероден диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици, шум и редица други показатели.

Освен да отчита качеството на въздуха, системата може да дава информация и за автомобилния трафик, чрез данните за локацията на превозните средства. Чрез измерването на шума от околните автомобили, може също да анализира къде има задръстване. При съпоставянето на показателите за трафика с тези за замърсяването, AIRIO може да намери и взаимовръзка между тези явления. 

Разработката засича и анализира също така и промишлени замърсявания – както постоянни, в района на големи предприятия, така и инцидентни. Затова тя може да се ползва не само от държавни и общински органи и институции, но и от научни и академични среди. Подходяща е и за изследователски центрове в областта на екологията и частни компании.

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: @EITJumpstarter


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резултатът от вота на 9 юни ще се реши в последните два дни

40,2 % от имащите право на глас са готови на 9 юни да отидат до урните. 3,5% са заявили, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. За изборите за Европарламент са готови да гласуват 37,7% от имащите право, а 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване..

публикувано на 07.06.24 в 09:42

Слънчев и топъл петък

В петък, 7 юни, ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°...

публикувано на 06.06.24 в 19:40

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00