Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Устойчивостта на бизнеса е функция на бизнесклимата и лоялността на клиентите

Снимка: архив

Стабилна и предсказуема бизнес среда и максимално опростени процедури за стартиране и управление на бизнеса биха създали условия за икономически растеж, повече данъчни постъпления и възможности за онези, които не са толкова предприемчиви, да живеят един по-добър живот. Това са необходимите елементи, за да бъде постигнат напредък и страната да продължи своето развитие, смята председателят на Българския форум на бизнес лидерите и бивш банкер Левон Хампарцумян. По думите му, свързващата спойка между всичко това е образованието:

„Единственото нещо, с което България би могла да предложи конкурентни предимства, е ако има образована, дисциплинирана и мотивирана работна ръка. Никога не бива да го забравяме, защото нито ще станем петролна държава, нито ще открием кой знае какви нови природни богатства на наша територия. Те не са достатъчно, за да хранят 7 милиона души, които нямат достатъчно умения и знания.”


Колкото до уроците, които бизнесът научава от кризата, Хампарцумян обощава в интервю за БНР- Радио София:

„Тя ни кара да обърнем повече внимание не само на обичайните показатели като печалба, оборот и растеж, а и на устойчивостта на бизнес моделите, удовлетвореността на клиентите и служителите, което в такава ситуация става още по-съществено за оцеляването на фирмата и климата в нея.”

Бившият банкер коментира и състоянието на банките, което определи като много по- стабилно от периода на предишната финансовата криза /2008-2011 г./. Според него моментът е подходящ за всеки, решил да изтегли кредит, но това трябва да е резултат от истински разумно и премислено решение:

„Ако сте уверени за бъдещите си доходи, разбира се, че можете да вземете кредит. В момента наблюдавам, че има млади семейства с устойчиви перспективи в работата и бизнеса, които търсят по-големи жилища, защото имат нужда от нови площи, за да могат да работят от дома си. Това, което не бива да се прави е, да се тегли кредит като средство за справяне с дългосрочни трудности.”

Извеждайки на преден план проблема със смъртността и намаляващото трудоспособно население в България, някои икономисти прогнозират  бавно и трудно възстановяване на икономиката на страната ни. В тази ситуация, бизнесът трябва да се фокусира върху засилването на търсенето сред потребителите, като реална мярка за справяне с кризата, категоричен е икономистът Румен Гълъбинов. Това ще върне в икономиката пари за държавата и бизнеса. Добра мярка би била и намаляването на ДДС, не само на храните в ресторантите, но ни на тези в магазините. Това ще стимулира хората да пазаруват повече. Предоставянето на ваучери също би провокирало повишаване на покупателната способност на хората и би подпомогнало производителите, респективно и приходната част на бюджета. Лекарствата също трябва да са с по-ниска данъчна ставка, тъй като пандемията доказа, че са стоки от първа необходимост- предлага икономическият анализатор.

Важен компонент от всяка една икономика са родните и чуждестранни инвестиции, довели до откриването на нови работни места. Въпреки кризата, породена от Covid-19, инвестиционният климат у нас е благоприятен. Според министъра на икономиката Лъчезар Борисов, през третото тримесечие  получаваме първи сигнали за неговото подобрение. Доказателство за това са и сертифицираните по Закона за насърчаване на инвестициите нови проекти, на стойност над 850 млн. лева, които ще разкрият над 4000 нови работни места. В телевизионно интервю министърът изнесе данни за реализираните до момента инвестиции от началото на настоящия мандат на правителството през 2017г.. До 2020 г. те са на стойност 6 милиарда евро, а през настоящата кризисна година, размерът на инвестициите в страната ни възлиза на 1 милиард евро.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Белоградчишките скали в Северозападна България

До четвъртък ще е слънчево и горещо

Във вторник , 18 юни, в България времто ще е слънчево и горещо. След обяд над планините и Североизточните части от страната ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 16 и 20°, в София 16°. Максималните ще са от 31 до..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00

Вече 30 години обучение на френски език предлага Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение на предприемаческия дух и родолюбието, което пази у себе си през десетилетията в странство, Евлоги..

публикувано на 17.06.24 в 11:50