Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графитите на София - цветна експлозия в сивия градски пейзаж

10
Снимка: Ани Петрова

В подлез или извисени под небето - на фасадата на някоя висока сграда, графитите са цветната спирка за погледа ни в зимна София. Затова, ако сте отделили време за градска разходка в празничните дни, не бързайте сгушени в шала си, а се огледайте – има с какво да ви изненада столичният пейзаж.

Оголените дървета, сивите улици и по-малкото хора се превръщат в идеален фон, на който да изпъкнат творенията на графити артистите.

Централните градски улици като „цар Шиман” и „Раковски” например, са осеяни с живописно изрисувани електрически табла.

Изкуството се притича на помощ и при оформянето на фасадите, в унисон с разположените зад стените им търговски обекти.

Големите фасадни  пространства на някои сгради са бяло платно, на което оживяват пленителни образи.

Рядко ще откриете подписа на талантливите графити артисти, сътворили мащабните изображения, на които се спира погледът ни по софийските улици.

Снимки: Ани Петрова

Текст: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30