Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.
Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.
Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.
Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.
Съставил: Венета Николова
Снимки: архив
В София се проведе бизнес форум Япония-България на тема "Инфраструктура, енергетика и дигитализация". "България разполага с цяла палитра от предимства, които обаче са слабо известни в Япония. Задачата ни е да предоставим много по-ясна информация за..
Екип на болница Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна помощ (УМБАЛСМ) "Н. И. Пирогов" даде нов шанс за живот на трима пациенти в Румъния, съобщи Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Донорската ситуация стана възможна..
От новата учебна година университетът в молдовския град Тараклия официално ще обучава студенти като филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". С това сливане на двете учебни заведения етническите българи в Молдова ще имат лесен достъп до..
По време на първата национална конференция, посветена на поклонническия туризъм в България, с участието на министъра на туризма Мирослав Боршош и Западно-..
Летен Фермерски фестивал с акцент не само върху чистата храна, но и върху родителството и книгите, ще се проведе при пилоните на НДК в центъра на София от..