Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Родопски хотелиери посрещат зимни гости със специално меню

Снимка: архив

Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.



Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.



Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.



Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.



Съставил: Венета Николова
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сдружение пита защо Европарламента се занимава с македонския език и идентичност

В становищата на Еврокомисията от 2023 и 2024 г. за напредъка на Северна Македония липсват формулировки, отнасящи се до "македонска идентичност" и "македонски език". Питаме, какво налага включването на тези категории в доклада на Европарламента от..

публикувано на 01.07.25 в 12:05

Концерт на легендарния Оркестър на Дюк Елингтън в София

От 20:00 ч. тази вечер на площада пред НДК, в центъра на София, ще се състои концерт на легендарния Оркестър на Дюк Елингтън , който се организира от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", в партньорство със Столичната община...

публикувано на 01.07.25 в 07:25

Седмица на традиционните занаяти започва в Пловдив

В двора на Регионалния етнографски музей – Пловдив започва "Седмица на занаятите" , съобщава управата на музея. От 1 до 5 юли, на ул. "Д-р Ст. Чомаков" № 2, всеки ден от 9:00 до 19:00, над 40 майстори ще представят богатството на традиционните ни занаяти...

публикувано на 01.07.25 в 07:05