Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.
Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.
Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.
Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.
Съставил: Венета Николова
Снимки: архив
Рок фест "Твърдица и църквата" ще се проведе тази вечер от 20:00 ч. край язовир Жребчево. Фестивалът се организира за поредна година от Община Твърдица и е свързан с посрещането на Джулай морнинг, съобщава БТА. Празникът е и повод за пореден път да..
Над 800 дигитални номади, предприемачи и творци от 50 държави пристигнаха в Банско по повод шестото издание на Bansko Nomad Fest – едно от най-големите международни събития за дистанционно работещи. Фестивалът, който се провежда до 29 юни, предлага..
В „България днес“ на 27 юни слушайте: 05:10 - Актуална информация от и за българските общности в чужбина..
От 26 до 29 юни Белоградчик е домакин на първия фестивал, посветен на традиционното ястие " бел муж". Това автентично лакомство е неразделна част от..
Три зубърчета са се появили на бял свят в Източните Родопи през последните седмици, съобщиха от фондация "По-диви Родопи". Те са първото попълнение към..
В центъра на Вършец вече пулсира новият пеещ фонтан. Съвременната атракция преобрази централния площад и се превръща в любимо място за местните жители и..