Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Родопски хотелиери посрещат зимни гости със специално меню

Снимка: архив

Кървавица на жар, боб с манатарка в гърне или с пушен джолан, капама…А за десерт – пълна печена тиква или печена круша и ябълка. Това са само част от изкушенията, които някои родопски хотели с ресторанти готвят за гостите си през настоящия зимен сезон на епидемични рестрикции.



Предлагането на типично родопско меню не е от вчера. То е разработено от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Велинград. Преди обявяването на частичния локдаун в края на ноември, на менюто се наслаждаваха клиентите на 6 местни заведения. Но строгите мерки срещу разпространението на пандемията доведоха до затварянето на ресторантите в цялата страна. Сега, покрай новата заповед на здравния министър, която разрешава само на заведенията към хотелите да работят по график с 50 на сто заетост и работно време до 22 часа, някои хотели в града отново ще заложат на местната кухня. Техните ресторанти ще могат да отворят на 22 декември.



Въпреки кризата и страха от коронавируса във Велинград резервации не липсват. Както и мераци за ресторантски трапези, на които задължително ще присъства здравословната родопска кухня, залегнала в специфичното меню. А то включва „екзотики“ като салата „Софенка“ / с бял едър фасул/, боб с шилешка пастърма (популярно помашко ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и още и още неустоими за небцето предизвикателства.



Но не всички хотелиери и ресторантьори са доволни от новата заповед. Според мнозина противоепидемичните мерки на Националния оперативен щаб са дискриминационни и пораждат повече въпроси отколкото отговори. На фона на усложнената ситуация, велинградските хотелиери имат готовност да предложат сигурност и добро обслужване на гостите си при стриктно спазване на мерките. За разлика от други години обаче, през настоящия сезон те ще разчитат основно на българския турист. В момента той е най-ухажваният гост в България.



Съставил: Венета Николова
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сватбата на Фигаро" открива Летния оперен фестивал във Велико Търново

Летният оперен фестивал "Сцена на вековете" във Велико Търново отбелязва 40 години от своето създаване с богата програма. Програмата ще предложи на публиката опера, балет, симфонична музика, мюзикъл и концерт-спектакли от 27 юни до началото на октомври...

публикувано на 27.06.25 в 06:30

Часът на Радио България - Брой 57

В брой 57 на предаването слушайте: Сезонна работа в Европа – една от възможностите за безработните българи. Накъде се насочват те и в какви сфери, разказва пред Гергана Манчева Габриела Горанова-Димчева, заместник -директор на Агенцията..

публикувано на 26.06.25 в 12:00

Разходите за пенсии са се увеличили с над 1 млрд лева

Общата сума на приходите по консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) към май 2025 г. са със 742,9 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на 2024 г, съобщи БГНЕС, като цитира НОИ. В сравнение със същия период на миналата..

публикувано на 26.06.25 в 11:19