Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър и Виктория - най-харесваните имена и през 2020 г.

Снимка: Pixabay

За поредна година и през 2020 г. най-предпочитаните имена сред новородените в България са Александър и Виктория, съобщава Националният статистически институт.

При момчетата, наред с традиционните Георги, Димитър, Иван и Никола, преобладават и нехарактерни за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български владетели - Борис, Калоян, Симеон, Самуил и други. Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2020 г. са Емир и Мерт. 

Челната тройка на най-често срещани имена при момичетата - Виктория, Мария и Никол, се запазва повече от пет години, като през 2020 г. веднага след тях са София и Рая. Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф и Мелек.

Като цяло сред населението на България най-разпространеното женско име е Мария, а мъжко име - Георги. Сред мюсюлманските са Фатме и Мехмед.

Най-популярните фамилии за 2020 г. са Иванов/Иванова, Георгиев/Георгиева и Димитров/Димитрова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16