Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ продължават сътрудничеството в науките и технологиите

Снимка: mon.bg

Министърът на образованието Красимир Вълчев и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа подписаха Споразумение за научно-технологично сътрудничество между двете страни за нов 10-годишен период.

Вълчев благодари на посланик Мустафа за доброто сътрудничество през годините и за подкрепата й за българското образование и наука. Той отбеляза, че благодарение на Българо-американската комисия за академичен обмен „Фулбрайт“ България и САЩ си партнират успешно три десетилетия. Бе подчертано, че водещи български учени работят в екипи на най-добрите научни организации в САЩ и постигат успехи в космическите изследвания, инженерните науки, физиката и химията, математиката и биологията.

Министърът подчерта, че съдействието, което САЩ оказва на българските неделни училища там, е от изключително значение. Той допълни, че признаването и включването на езиковия тест по български език в програмата „Сертификат за двуезичност“ също е жест, който България цени, защото дава предимство на учениците от неделните училища при кандидатстване в университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Есента присяда и на Самоводската чаршия във Велико Търново

Хубавите есенни дни са прекрасно време за разходка сред дюкянчетата на Самоводската чаршия във Велико Търново. Чаршията възниква в средата на XIX век, когато на улицата излагат своята продукция земеделци от околните села. Появяват се и занаятчийски..

публикувано на 27.09.24 в 15:20

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58