Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баничан – селото на духовността, щъркелите и вярата в доброто

Снимка: архив

Населението на с. Баничан, в Югозападна България, наброява по-малко от 600 души, но жителите му с право се гордеят с историята, културата и вярата си.
В Баничан има най-много храмове на глава от населението.

„На територията на селото са построени 4 църкви и 3 параклиса. Има и други свети места, които някога са били църкви и манастири, но те не са възстановени – уточнява Диана Пелтекова от църковното настоятелство в селото. – От две години се изгражда параклисът „Св. Паисий Хилендарски”, предстои неговото обзавеждане и рисуване на иконите. А най-старият храм е църквата „Св. Архангел Михаил” от 1864 г., който е издигнат след съновидение на жена от Баничан.”

Църквата „Св. Архангел Михаил”
Интересна е връзката на този храм с възстановяването на съществувалия тук преди векове манастир „Успение на Св. Богородица”. Семейството на човека, изградил църквата – Иван Газянов, отглежда сирачето Цвята Серафимова, която е благословена от Бог да намери икона на хълм в Баничан. При разкопките са намерени основите на стар храм, върху които по-късно е възроден манастирът. Тази семейна история е описал в книгата „Баничанската Света Богородица” потомъкът на баба Цвята – Цанко Серафимов.

Манастирът „Успение на Св. Богородица”
Това не е единствената книга за селото. При възстановяването на светините са направени любопитни открития, които намират място в изданието „Духовните съкровища на Баничан”.

„В нея са събрани историите за възникването на храмовете и на свещенослужителите, допринесли за духовното израстване на населението, положили своя неимоверен труд за обновяване, развитие и допълнително строителство на тези храмове, създаване на килийно училище и редица други духовни дейности тук” – обяснява Диана Пелтекова.

Вярата винаги е била на особена почит в Баничан. През 2009 г. църковното настоятелство създава училище по вероучение, което посещават деца от 1 до 8 клас.

„В тези времена децата трябва да бъдат насочени към изконните ценности на българина, а именно – нашата вяра – отбелязва Диана Пелтекова. – Изключително важно е за целия ни народ да се върне към нравствените добродетели на нашите предци, да предаде и съхрани за идните поколения храмовете, украсата, иконите, чудотворството. Всеки от нас трябва да положи своя труд за духовното израстване на обществото ни.”


Баничан е прочуто в цял свят не само с удивителните си чорапи и приюта за възрастни магарета, но и като селото на щъркелите. Тук има най-много гнезда на глава от населението в региона. 


На гнездото на Пролетка и Изгрев е монтирана първата в България IP камера, която в реално време показва, какво се случва в щъркеловото гнездо. Камерата се включва на 1 март и работи до 30 август 


„Имаме 12 гнезда, с тенденцията да се увеличават – казва Румяна Джибова, секретар на читалището. – Миналата година всички бяха осиновени от хора от всички краища на света – Англия, Германия, Япония... Все повече започва да се обръща внимание на тези птици, децата наблюдават техния живот, а оттам започват да разбират, че трябва да се грижим за природата, за да ни има и нас.”

Но и това не е всичко. Гордост за баничани е местният воден кромид лук, който в миналото е бил основна разменна стока. В момента тече процедура по сертифицирането му чрез схемата за географски означения за качество на храните.


„Баничанският лук е известен с вкусовите си качества – обяснява Румяна Джибова. – Той е толкова сладък, че може да се яде като ябълка. Освен това е здравословен, а всички знаем, че пазарът е залят с много красива, но некачествена храна. Искаме да защитим този български вкус, защото излизайки на европейския пазар той ще донесе и финансови ползи за местното население.”

Снимки: Читалище „Изгрев“ – село Баничан



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10