Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото ни очаква чисти послания от политиците

Снимка: архив

Почти двойно повече ще са политическите партии, които ще се борят за гласовете на българите по време на парламентарните избори на 4 април, стана ясно след края на кампанията по регистрация в Централната избирателна комисия. И като отпадна въпросителната относно политическите играчи, на дневен ред остават неизвестните около качеството на предизборната кампания и резултатите от вота.

„Кампанията с компроматите вече е започнала“, коментира пред БНР режисьорът и експерт по политически кампании Нидал Алгафари. Според него обаче много отдавна хората в България търсят вариант, при който да се спре с битката на ниско политическо ниво:


„Иска им се да имат ясно ляво пространство, обособено от тези, които се представят за такива, от дясно - да обяснят какво е това дясно и какво биха направили и постигнали. Искат политици, които са добри оратори – за съжаление ние нямаме такива с малки изключения – които да могат да пренесат идеите на партиите до хората в България. И единствените, които към този момент се сдържат от този тон на обиди и на клевети, са ДПС. Ако лявото и дясното пространство в политиката могат да говорят с мъдростта, с която говори ДПС, ще постигнат много повече от това, да се ползват с толкова малко доверие.“

За първи път на политическата сцена се появи коалиция, чието име излъчва агресия - "Изправи се! Мутри, вън!"- проектът на Мая Манолова и Отровното трио, които стояха зад протестите срещу управляващите от лятото. "Опитват се да ползват остатъците от негативизма и от протестите, защото станаха известни с това. И да ползват и нещо, което каза президентът Румен Радев: "Мутри, вън", защото той е с много високо обществено одобрение, затова са го добавили, за да могат да черпят от неговия рейтинг", коментира Алгафари. Всъщност това е една от малкото /всичко 8 на брой/ коалиции, които се регистрираха за участие във вота.


„По-малките партии, вместо да търсят коалиране, се регистрираха самостоятелно – анализира пред БНР политологът Първан Симеонов.– Това се дължи вероятно на две неща. Едното е прагматично - голяма част от тях знаят, че няма да минат бариерата от 4% /за участие в парламента – бел. ред./ и по този начин гледат да запазят държавната си субсидия, ако минат 1%. Същевременно не са малко формациите, които смятат, че този мандат няма да е толкова дълъг и си правят сметка да се преброят, за да могат евентуално да се коалират за следващото раздаване. Друг е въпросът, че сметките за кратък мандат могат да се окажат грешни.“

По думите на политолога, на дневен ред е формулата 5+2. „Пет изглеждащи сигурни партии – ГЕРБ, БСП, Има такъв народ, ДПС и Демократична България и две формации с изгледи да влязат в парламента при добра кампания - това са "Изправи се! Мутри, вън!" и ВМРО, която в последните години иззе патриотичната ниша от коалицията „Обединени патриоти“.

Според Първан Симеонов обаче самостоятелните жестове, които президентът Румен Радев, телевизионният водещ Слави Трифонов и Демократична България правят, отказвайки да влизат в различни коалиции, са нещото, което обществото поръча през лятото. Що се отнася до Бойко Борисов, то ако допреди няколко месеца беше немислимо да говорим за нов кабинет, оглавяван от него, сега пред премиера като лидер на управляващата партия ГЕРБ казусът е друг:

„Основният въпрос е ще понесе ли българското общество „Борисов 4“ или той ще трябва да направи крачка встрани. От този въпрос идва и опитът за проветряване на листи. Партиите се опитват да създават листи с човешко лице, – смята политологът. По думите му обаче, – това не е нещо ново. Преди четири години БСП постъпи по същия начин – с включването на журналистите Елена Йончева и Тома Томов, на проф. Иво Христов. Това е опит партиите да изглеждат малко по-добре. Това е отговор на протестите от лятото.“

Наблюдавайки основните теми от политическия дневен ред, политологът обръща внимание на още нещо: „Час по-скоро трябва да се разсее усещането за политическо кампаниране през коронавируса“, смята Симеонов.

„Пак казвам - търсят се чисти стойности, търси се позитивното. Защото през лятото настана разделение и хич няма да са малко хората, които ще кажат: не искам нито едната, нито другата страна, искам някой с позитивни новини, който да ми даде проект, да ми даде хоризонт, яснота. Ето това се търси и това опитват да направят партиите, но засега голяма част от тях само опитват.“

Съставил: Елена Каркаланова / по интервюта на Диана Янкулова и Диана Дончева, БНР-Хоризонт/

Снимки: БГНЕС и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското неделно училище в Одрин има нужда от повече класни стаи

Българското неделно училище в Одрин започва просветната си дейност през 2017 г. с курс по български език за деца от общността на сънародниците ни. Две години по-късно, по инициатива на Генералното консулство на България, прераства в неделно училище,..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

България настоява ЕС да отправи към Скопие силно послание за реформи

Европейският съюз трябва да отправи силно послание към Северна Македония да изпълни стриктно поетите ангажименти и да предприеме без отлагане необходимите реформи, като най-важно условие за евроинтеграция на страната – посочи в изказване..

публикувано на 22.05.24 в 12:04

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35