Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна българска разработка на виртуална класна стая

Снимка: vedamo.com

Старобългарската дума ведам, която означава „знам“ стои в основата на названието на една от интересните разработки на виртуална класна стая. Тя се нарича VEDAMO и е създадена изцяло от български екип през 2013 година.

Платформата, която е сред официално одобрените от българското Министерство на образованието и науката, вече е преведена на десет езика, в различни страни от Средния изток, и се ползва от над 20 000 потребители в чужбина, включително от училище за изящни изкуства в Ню Йорк. „Специално там в момента се провежда хибридно обучение, като част от учениците са в класната стая, а друга част – онлайн. Използваният модел предлага свързване на интерактивната дъска в традиционната класна стая с „бялата дъска“ в платформата“– уточни в интервю за БНР Светлана Савова от екипа на платформата.

В световен мащаб има различни виртуални класни стаи според тяхната функционалност и възможности. Предимствата на българската разработка са, че предлага условия за индивидуална и групова работа, близки до традиционите условия на преподаване. Учителите могат да следят присъствието и активността на всеки ученик, като автоматично се отбелязва, ако някой от тях се разсейва с други сайтове и приложения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изгоря офис на партия, която ще участва на изборите

Пожар избухна във варненския офис на партия, представена в последното Народно събрание и участник в изборите на 27 октомври т.г. Помещението, което се намира в сграда в центъра на града, е напълно изгоряло. Сигналът за инцидента е подаден в ранните..

публикувано на 19.10.24 в 11:10

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите..

публикувано на 19.10.24 в 10:03

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04