Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Много тютюнопроизводители в България се ориентират към „цветето на рая“

Снимка: БГНЕС

Все повече производители изоставят лехите с тютюн, за да се насочат към много по-печеливш поминък – отглеждането на шафран. Още повече, че цената на луксозната подправка расте, тъй като не само въздига вкуса на чайове, сладкиши и напитки, но и се използва в препарати за лечението на коронавирус.

Първите луковици на шафранов минзухар у нас внася Хасан Тахиров, който решава да захвърли емигрантския живот в Швеция и да се завърне в родината.



Закупените в Турция 70 луковици той раздава в кърджалийските села, а сам засажда някои в двора на къщата си в Родопите. Днес поминъкът е много разпространен и само хората, обединени в професионален съюз, се грижат за над 10 хил. дка с шафран.

В нашата асоциация членуват над 8 хил. производители, но извън нея има може би още няколко хиляди – казва пред Радио Благоевград Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран. – Културата е разпространена в района на Кърджали, Хасково, Благоевград, в Банско също много хора отглеждат шафран. Все повече тютюнопроизводители се преориентират, виждайки, че приходът от подправката е много по-голям. Просто когато някой в селото започне да се занимава с шафран, и другите се захващат с този бизнес. През т.г. се очаква цената на културата да се повиши с 20-30%. Един грам вероятно ще се търгува между 13 и 15 лв. и съответно 1 кг – за 13-15 хил. лв.



Отглеждането на шафран има много предимства, твърди производителят. Едно от тях е възвръщаемостта на инвестициите: „Инвестираш през септември, а през ноември получаваш инвестициите плюс печалбата. И това продължава седем-осем години“, твърди Хасан Тахиров. Достатъчно е само да окопаваш и да обираш растението, защото на следващия ден нивата отново е нацъфтяла.

Според производители поминъкът с шафран може да изхранва цяло семейство. Парите от един декар с културата се равняват на приходите от 300 дка пшеница или 70 дка лозе, твърди Хасан Тахиров. Така фамилия, която отглежда 4-5 дка тютюн и изкарва по 9-10 хил. лв., може да припечели същите пари от 1 дка шафран.



В момента търсенето на билката е много голямо, цените му растат и българите, които са сред най-големите производители, могат да се възползват от благоприятните условия на световния пазар.

„Даже напредваме още и вече сме между третото и четвъртото място – добавя Хасан Тахиров. – По качество обаче сме в първите редици, защото имаме незамърсена природа, чист въздух и плодородна земя с много биологични вещества. Шафранът се развива идеално във всякакви почви и няма значение надморското равнище. Но като че ли планинските райони за него са най-добрите.“



Много млади и образовани хора от големите градове все по-често се връщат в наследствените си имоти на село, за да се посветят на „цветето на рая“, както наричат шафрана. Може пък и да успеят някой недалечен ден да върнат към живот селата, които замират с последното дихание на малцината останали в тях.

Автор: Диана Цанкова /по интервю на Биляна Славчева, БНР-Благоевград/
Снимки: БГНЕС, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съюзът на артистите подкрепя искането за достойни заплати на музикантите в БНР

Съюзът на артистите в България изразява категорична подкрепа към музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио по искането им за справедливо и достойно заплащане. Това съобщават от съюза в своята официална страница във Фейсбук...

публикувано на 03.11.25 в 09:28

Рисувай със светлина и управлявай роботи в новия музей на София!

София се сдоби с ново културно убежище. Phenomena е първият в България музей, посветен на връзката между наука и изкуство. Пространството представя научни открития, технологии, инженерство, изкуство и математика в духа на STEAM (Science,..

публикувано на 02.11.25 в 08:15
Снимка: Facebook /Празник на Хотанската сарма

Празникът на Хотанската сарма – вкусът на вековна традиция

Село Хотанца, община Русе е домакин на " Празник на Хотанската сарма " – кулинарно-фолклорен фестивал, организиран от читалище "Светлина-1928". Началото е в 11:00 ч. на 1 ноември на централния селски площад. Програмата обхваща конкурс за най-вкусна..

публикувано на 01.11.25 в 12:05