Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният свят пристъпва към най-дългия пост в годината

Снимка: Видинска митрополия

Днес е първият ден от най-дългите пости за вярващите православни българи. Тази година ортодоксалният Великден е на 2 май, а Великиденския пост започва 40 дни преди Празника – от 15 март. Това е най-продължителнят и строг пост в православието, наричан още Четиридесетница.

Това въздържание от блажна храна е установено от християнската църква в  памет на 40-дневния пост на Иисус Христос в пустинята. Наред с въздържането от храни с животински произход, християнският пост означава въздържане от лоши и греховни мисли, думи и дела.Така вярващите могат да се покаят и очистят душите и телата си и да се приготвят достойно за посрещане на Възкресение Христово.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията в храма - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон /20 март/. В народната ни традиция той е известен като Тодоровден.

Последната седмица на Великденския пост се съединява със седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Иисус, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията. 

Още за този период на смирение и ограничения, който започва в живота на православните християни от днес, прочетете в Постът – един различен поглед към ежедневното и празничното в живота ни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35