Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набира скорост инициативата „Изпрати българска книга в Македония“

Снимка: facebook.com/Изпрати-българска-книга-в-Македония

„Силата на ЕС е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура“. Това каза президентът Румен Радев на среща с Виктор Стоянов, създател на гражданската инициатива „Изпрати българска книга в Македония“. Президентът изрази надежда, че ръководството на Северна Македония, което демонстрира стремеж към членство в ЕС, ще бъде „по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство“.
 
Радев подкрепи родолюбивото начинание на  Виктор Стоянов с тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ на големия български писател от Прилеп Димитър Талев. Той каза, че президентството е готово да даде патронаж на кампанията. Стоянов благодари и сподели, че масов интерес да даряват книги за българите в Северна Македония проявяват и наши сънародници в Европа, САЩ и Канада.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дами ще демонстрират шофьорските си умения в автошоу на високи токчета

Автошоу “Скорост и високи токчета” ще се състои днес в Кюстендил. Всяка дама със спортен хъс, автомобил и шофьорска книжка ще може да демонстрира шофьорските си умения на площад “Велбъжд”. “ Входът за публиката е свободен, а забавата и емоцията са..

публикувано на 19.05.24 в 07:00

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56