Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво очакват младите хора от бъдещото управление на България

Снимка: БГНЕС

Българите днес избират своите представители в 45-то Народно събрание. Младите хора бяха основна движеща сила по време на летните протести срещу управлението в страната през 2020-та.

Какво очакват младите хора от бъдещите властимащи, които ще бъдат изправено пред глобални проблеми и предизвикателства? Ето какво каза пред Радио България Атанас Радев, председател на Студентския клуб на политолога към СУ “Св. Кл. Охридски”.

„Не само за младите хора, но и за българските граждани най-важното е върховенството на правото. Неслучайно протестите през лятото на м.г. изразяваха именно това – заедно с битката срещу корупцията и порочните практики, станали част от всекидневието ни. Върховенството на правото е основният елемент, който да гарантира нашите права и съответно да следи за спазването на задълженията ни като граждани. Т.е. едното предхожда другото. Същевременно ние осъзнаваме как под въздействието на Covid-19 се нуждаем от много и най-различни компетенции, за да успеем да се нагодим към ситуацията, засягаща пряко образованието, здравеопазването, икономиката, и да потърсим най-добрите решения. Отражението на коронакризата върху образователната система ще бъде изчислено след няколко месеца, когато ще се видят резултатите от зрелостните изпити. Но най-страшното ще бъде при децата от началните класове, тъй като при тях училището е социализиращ елемент.

Събужда ли се гражданската активност сред младите хора, които през лятото изпълваха площадите по време на протестите, и ще се превърнат ли те в коректив на следващата власт?

„До известна степен можем да го твърдим, защото протестите освободиха гражданска енергия. Но освен самия акт на изразено несъгласие, от гражданите се очаква да бъдат и коректив. Защото нашето участие не приключва с пускането на бюлетината в урната, а продължава през целия процес – например чрез участието в различни дискусии и кръгли маси. Неслучайно ние като неправителствени организации, занимаващи се и с политиките за младежта и гражданското общество, организираме подобни форуми през цялата година. И тук въпросът е някой да поиска да представи това, което правят младите хора - ако отворите сайтовете на студентските организации, ще видите, че те непрекъснато организират събития с цел младите хора да участват активно не само в политическия процес, но и да имат своето място в обществото, да се развиват кариерно, да усвояват различни умения и компетенции. Може да се каже, че ние запълваме дупките на образователната система, тъй като някои неща няма как да бъдат усвоени в нея поради различни причини.“

Снимки: БГНЕС, Facebook /Атанас Радев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15