Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако изборите бяха днес

Седем партии с шанс за парламента, две формации се борят за третото място

Седем партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес – това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на БНР.

Гласовете, подадени за партии, коалиции и кандидати показват следната картина:

За ГЕРБ и СДС биха гласували 28,2%,, а за БСП – 20,8%. Това са водещите две политически формации.

С почти изравнена подкрепа са „Има такъв народ“ , за които сеочаква да гласуват 12,9% и  ДПС –  с 12,7% от евентуалните бъдещи гласове. Социолозите отчитат, че на този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на третото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии.

„Демократична България“ с 6,1%, формацията „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5,2% и ВМРО с 4,4% са близо помежду си, а не са и далеч от потенциалния ръб за влизане в парламента. Изгледите на тези формации зависят изцяло от последните дни и даже последните часове, както и от величината на бариерата и степента на „твърдост“ не електоратите.

Според анализаторите на нагласите преди вота последните дни и часове могат да нанесат промени в разпределението на силите. Например, коалицията Воля-НФСБ, която към момента получава подкрепа на 3% от избирателите ще се надява на предвидим вот и преодоляване на бариерата.

С 1,6% е „Възраждане“, с 1,4% – АБВ, с 1,3% е „Републиканци за България, с 0,6% е „Атака“ и т.н. За други партии вероятно ще гласуват 1,8 на сто от българските гражданите.

Що се отнася до активността на избирателите, проучването регистрира доста широк диапазон на вероятност – до избирателните урни ще отидат между  2,6 и 2,9 милиона души.

Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната гласоподаватели е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска – например, в диапазон по-близък до 40%.

И тези прогнози обаче са трудни и не се изключват изненади. Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат опцията „Не подкрепям никого“.

Големият въпрос е каква обществена поръчка ще даде българският народ на своя политически елит – поръчка за предвидимост или за промяна, поръчка за съставяне на правителство или такава за нови избори, коментира в интервю за БНР изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов.

Той прогнозира, че следизборната кампания ще бъде по-интересна от предизборната, която приключва днес. „Коронавирусът направи така, че в началото на кампанията имаше дори по-бодри очаквания за активност. Сега изборите попадат в най-високите точки на случаите. Няма как да преценим точно каква ще е активността“, коментира социологът.

Изследването, проведено за Българското национално радио в периода 24-31 март, е сред 1013 пълнолетни българи и показва структурата на електоралните нагласи.

Повече по темата ТУК.

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58