Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Гергьовден Тараклия отбеляза своя празник

10
Снимка: Фейсбук

В деня на Свети Георги Победоносец в Молдова е и празникът на Тараклия. Градът е основан преди 208 години от български преселници. Заради пандемията от Covid-19, масовите тържества бяха отменени, но празничният дух не липсваше, информира от своя Фейсбук профил Ирина Богоева, журналист и представител на българската общност в Молдова. Празникът на града премина с няколко културни и спортни прояви и с онлайн концерти. 6 май в Тараклия е неработен ден. 


Представители на местната власт положиха цветя пред паметника на основателя на първата административна единица на район „Тараклия“ Иван Беров, а в църквата "Св. Георги Победоносец" беше отслужена празнична литургия. 


По-късно из града премина своеобразно шествие от файтони и каруци с актьори от театър „Смешен петък“ и музиканти от групата „Червена китка“, пременени в български народни костюми. Така, заедно с кмета Вячеслав Лупов, те поздравяваха жителите на Тараклия с Деня на града.


Момичетата раздаваха бели балони с надписа "Аз обичам Тараклия", любителите на спорта се включиха в състезания по колоездене, футбол, борба, шах. Вечерта завърши с тържествена заря. 

Снимки: Фейсбук/Ирина Богоева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10