Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха некропол от времето на Първата българска държава

Доц. д-р Здравко Димитров
Снимка: YouTube

Три некропола от различни епохи разкриха археолози при спасителни разкопки по трасето на новия скоростен път край видинското село Синаговци /Северозападна България/. Всеки от тях дава важни сведения за миналото по тези земи. Над 300 са находките досега, по-голяма част от които са въоръжения, фибули, накити. Повечето са в много добро състояние, обясни пред БНР-Видин ръководителят на спасителните разкопки доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН:

"От некропола, който датира от времето на траките, в края на ранножелязната епоха, някъде 7-6 век пр. Хр., имаме доста интересни данни за контакти със Западните Балкани, с Източноалпийската област. Това са едни по-слабо известни контакти на тракийските племена. Същото е положението с некропола, който датира от ранноримската епоха – I век сл. Хр. Това е точно времето, в което се създава Римската империя и тя колонизира този долен дунавски бряг. Първите контакти на местните племена с римските колонизатори, с военните единици - легионите, които са били настанени по границата на империята на река Дунав, са много съществени и материалите от този некропол дават сведения именно за това.”

Най-новите находки от третия некропол – нанизи от мъниста, пръстени и обеци, е датиран към X – XI век, или времето на българските царе Симеон и Петър, уточнява археологът. По думите му „Това е нещо, което за първи път се проучва във Видинско и е много интересно и важно за нашата история“. Работата по археологическия обект на площ от 60 декара трябва да приключи в края на август.

Съставил: Елена Каркалонова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10