Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва нова процедура за избор на български прокурори в ЕП

Българите могат да подават сигнали на сайта на Европейската прокуратура на български език

Лаура Кьовеши
Снимка: Facebook / @ECinBulgaria

Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, тя служи на европейските граждани, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, на пресконференция в Дома на Европа в София. „Ще изследваме престъпления с европейски средства, ако щетите са за над 10 млн. евро. Също така ще разследваме измами с ДДС и случаи на корупция. Ние ще разследваме независимо и ще работим за образуване на дела в националните съдилища“, поясни Кьовеши. 

„Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в ЕС. Всеки сигнал ще бъде разследван“, обеща тя и обясни, че ЕП няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

Кьовеши допълни, че от 14 юни започва нова процедура за избор на български прокурори в Европрокуратурата. Това е било договорено по време на срещите й с българските институции.

„Не съм на посещение в България аз съм си вкъщи, защото ние имаме представителство тук“, каза Лаура Кьовеши на въпрос защо е избрала именно нашата страна за първото си посещение в държава от ЕС.

Още за посещението на Европейския главен прокурор в България – ТУК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30