Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довършването на АЕЦ „Белене“ ще струва 8-9,5 млрд. евро

Снимка: архив

Между 8 млрд. и 9,5 млрд. евро ще бъдат необходими за довършването на двата блока на АЕЦ „Белене“, показват изчисленията на строителното обединение „Булатом“. До момента по проекта са похарчени близо 1,5 млрд. евро. От „Булатом“ изчисляват, че инвестицията ще бъде изплатена за около 15 г. след въвеждането в експлоатация на блоковете, а цената на тока от централата може да бъде по-ниска от тази на борсата. 

Ако двата блока в АЕЦ „Белене“ бъдат натоварвани напълно, те ще могат да произвеждат годишно около 16 млн. мегаватчаса електроенергия. Според „Булатом” проектът е икономически целесъобразен, тъй като блоковете могат да работят още поне 45 г. след изплащането на инвестицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е трета в ЕС по ръст на строителството

На годишна основа строителният сектор в България е нараснал с 3,7% през март, а през февруари обемът му се увеличи с 4,2%. Страната ни се нарежда на трето място сред страните от ЕС с най-голям годишен ръст на строителството през март 2024 г.,..

публикувано на 21.05.24 в 17:02

БНБ затяга контрола върху отпускането на ипотечни кредити

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разпореди на банките в страната да прилагат минимален набор от 6 показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити , обезпечени с жилищни недвижими..

публикувано на 21.05.24 в 08:46

Съвет за икономически анализи: Нужни са специфични регионални политики

Нужни са регионални политики за справяне с дисбалансите в нивата на заетост и икономическа активност в различните области на България, отчитащи спецификите на конкретните региони. Това е препоръката, на базата на изследване на Съвета за икономически анализи..

публикувано на 20.05.24 в 14:53