Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довършването на АЕЦ „Белене“ ще струва 8-9,5 млрд. евро

Снимка: архив

Между 8 млрд. и 9,5 млрд. евро ще бъдат необходими за довършването на двата блока на АЕЦ „Белене“, показват изчисленията на строителното обединение „Булатом“. До момента по проекта са похарчени близо 1,5 млрд. евро. От „Булатом“ изчисляват, че инвестицията ще бъде изплатена за около 15 г. след въвеждането в експлоатация на блоковете, а цената на тока от централата може да бъде по-ниска от тази на борсата. 

Ако двата блока в АЕЦ „Белене“ бъдат натоварвани напълно, те ще могат да произвеждат годишно около 16 млн. мегаватчаса електроенергия. Според „Булатом” проектът е икономически целесъобразен, тъй като блоковете могат да работят още поне 45 г. след изплащането на инвестицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчев понеделник, подходящ за преходи в планината

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Сутринта на отделни места в котловините ще се образува ниска облачност или мъгла. Минималните температури ще са от 4°-5° , на места из високите полета на Западна България до 15°-17° по Черноморието, в София –..

публикувано на 22.09.24 в 19:05

Адвокати от цялата страна обявиха протестна готовност заради президентско вето

Готовност за ефективни протестни действия обявиха председателите на адвокатските колегии в страната заради наложено от президента Румен Радев вето на промени в Закона за адвокатурата. Приетите наскоро промени са за нови правила за определяне на особени..

публикувано на 22.09.24 в 17:21

С тържества из цялата страна България отбелязва своята независимост

Честванията на Деня на Независимостта във Велико Търново започнаха в църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста. „Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане..

публикувано на 22.09.24 в 13:45