Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалното село Столетово – между делника и празника

4
Снимка: архив

Завръщането към селото никога не е било толкова лесно у нас, както във време на криза и пандемия, като сегашното. Човек така е устроен, че освен комфорта на модерните технологии, има нужда от спокойствие и допир до земята и природата. Селото вече може да предложи всичко.

Такова място за добър живот е едно селище в Карловска област – Столетово. Забележително е не само с това, че е единственото, наречено на името на генерал от Руско-турската освободителна война – Николай Столетов, но и с провеждането на голям фолклорен фестивал в началото на лятото. Намира се между Средна Гора и Стара планина, а покрай него протича река Стряма. В землището му се отглежда пшеница, ръж, царевица, ечемик, рози, лавандула, а допреди години във всеки двор е имало много добитък.

Паметникът на ген. Николай Столетов в центъра на селото
Богатството на Столетово със сигурност са хората, тук всичко се прави в името на децата и младите. За тях е изграден детски кът, красив парк, поддържат се и залите в Културния дом. В Столетово нищо не липсва на хората. 


В голяма сграда на площада се помещават всички институции – тук е седалището на кмета, има голям салон със сцена и 238 места, библиотека и по-малки помещения за сбирките на самодейни и певчески клубове. Всичко е обновено, внимателно подредено и поддържано с дарителски средства през последните три години.

Мирослав Колев
„Когато работим ръка за ръка с институциите, всичко върви бързо и добре“ – обяснява младият кмет Мирослав Колев. Самият той се е върнал от града в родното Столетово през 2018 г., за да поеме поста и да работи в полза на хората. Казва, че откакто те виждат реален резултат, никой от местните не е отказал да дарява средства в полза на общината. И успехите са видими, а сега – след година прекъсване – хората с нетърпение очакват на 26 и 27 юни да посрещнат гостите, дошли за фолклорния фестивал:

„Нека запазим нашите български традиции и фолклор“ – това е мотото на фестивала, който организираме от 13 години. Предисторията на „Столетово пее и танцува“ е свързана с мотокрос, който се провеждаше тук по инициатива на бившия кмет. Той отнемаше доста енергия, време и финансов ресурс за организация. Така през 2008 г. трябваше да честваме 80 години на нашето читалище и тогава се роди идеята да насочим внимание към местен фолклорен празник. От тогава фестивалът се утвърди и се прерасна в национален празник. Тук идват много любители на фолклорната музика, на песните и танците от региона и страната. 


В предходни години са идвали над 60 групи, както и още много индивидуални изпълнители – броят на участниците е надхвърлял дори 1000 човека. Получавали сме много похвали за добрата организация и за сцената, която предоставяме. При нас няма жури, което да поставя оценка, всеки може да се представи и да получи грамота и сувенир, като награда за това, че е бил на фестивала. Всички, които имат желание, нека ни посетят, надяваме се да се съберем в топлите летни вечери на площада в Столетово. Вероятно сега ще дойдат по-малко хора, защото все още има страх от събирания и пътуване, но и по-малко да бъдат, фестивал ще има.“


Действащо училище в Столетово няма, но тук идва ролята на местното читалище, което дори в трудна година, като 2020-а, продължило да обединява и мотивира местната общност:

„Хубавото е, че има много млади хора, а има и много деца, за които организираме специални празници на детската площадка в селото. Младежите участват с безвъзмезден труд в нашата работилничка, наречена „Подарък за теб“. Там изработиха сувенири, които се продадоха с благотворителна цел отново в полза на селото. Искам по този начин да въвлечем всеки в някаква дейност, а и да събудим интерес към самодейните състави, за да предадем нататък традицията. Старите ни занаяти също са на изчезване, имаме майстор на бъчви, който е  много търсен за участия в занаятчийски изложения, има и майстор-шивач, който винаги е готов да покаже как е изглеждало шивашкото ателие преди десетилетия.“

Модерният начин на живот неизменно навлиза в селото, но в Столетово личи уважението към миналото и традицията. С помощта на местните хора, Мирослав Колев е събрал голяма етнографска сбирка, която разказва за домашния бит и училищния живот отпреди петдесет и повече години. Мястото, отредено за музей, е в сградата на старото, но запазено училище.


Снимки: Гергана Манчева и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30